Nieuwe generatie stenenlegrobot

Tue Nov 28 2023

11 28

Nieuwe generatie stenenlegrobot

22/12/2022

Door Ad Spijkers

Robottechnologiebedrijf FBR heeft de mechanische assemblage van de eerste Hadrian X baksteen leggende robot van de volgende generatie voltooid.


     

De volgende generatie Hadrian X is de nieuwste iteratie van metselbouwrobot van FBR in Perth (West-Australië). De robot is ontworpen om tot 500 blokken per uur te kunnen leggen, wat overeenkomt met tot zo'n 120 m2/u. De machine heef het potentieel om zowel de buiten- en binnenmuren van een standaard huis met dubbele bakstenen in één dag te bouwen.

De Hadrian X van de volgende generatie beschikt over een shuttle blokafleversysteem dat is ontworpen om alle bestaande in de handel verkrijgbare blokken te leggen. Ook is het mogelijkheid om blokken te leggen die nog niet op de markt verkrijgbaar zijn, inclusief grote blokken van maximaal 600 mm x 400 mm x 300 mm en met een gewicht tot 45 kg. Het shuttle-bezorgsysteem is zo ontworpen dat het kan worden aangepast aan andere producten, zoals dakpannen, afhankelijk van toekomstige ontwikkelingen.

Volgende generatie

De verlengde telescopische giekarm van 32 m van de volgende generatie biedt een groter bereik dan zijn voorganger. Hierdoor kunnen muren van drie verdiepingen hoog vanaf de wegkant worden opgetrokke. Ook is het mogelijk om blokken te leggen binnen 50 mm van bestaande muren. Het verbeterde ontwerp van de zaagmodule van de volgende generatie stelt de Hadrian X in staat om hoogte-, verstek- en gevelzaagsneden tot blokken te maken, waardoor de mogelijkheden van de machine verder worden vergroot.

De volgende generatie is ontworpen met een gedistribueerde besturingsarchitectuur, wat leidt tot een betrouwbaar systeem waarmee individuele modules efficiënt kunnen worden aangepast, gerepareerd en verwisseld. De meeste hulpapparatuur van de Hadrian X is op zichzelf staand, wat de efficiëntie van de implementatie aanzienlijk verbetert.

De bouw van de volgende generatie Hadrian X gaat door met verwachte voltooiing op 31 maart 2023. Na voltooiing van zal de robot worden gekalibreerd en getest voordat hij wordt gebruikt voor demonstratieactiviteiten bij potentiële partners in binnen- en buitenland. De video toont de huidige generatie van de robot in actie.

Foto: FBR