Wiedrobot Trabotyx haalt half miljoen op

Tue Apr 23 2024

04 23

Wiedrobot Trabotyx haalt half miljoen op

22/06/2021

Door Liam van Koert

De BOM, twee angels en vier agrariërs investeren 460.000 in de wiederobot van Trabotyx. De robotbouwer uit Den Bosch verwacht hun eerste autonome systemen nu in 2022 op de markt te brengen.

 


     

 

"Mohamed, mijn mede-oprichter en ik zijn erg blij dat we met het sluiten van deze ronde onze eerste versie van de onkruidrobot in 2022 op de markt kunnen brengen. Onkruid wieden wordt momenteel ofwel met de hand gedaan voor biologische boeren of door onkruidverdelgers te sproeien door conventionele boeren. Het eerste is niet schaalbaar, het tweede heeft een negatieve impact op het milieu. In lijn met de aankomende Europese regelgeving ziet Trabotyx een enorme behoefte aan het automatiseren van onkruidbestrijding", aldus Tim Kreukniet, CEO van Trabotyx.

Trabotyx bouwt een precisielandbouwrobot die tegelijkertijd de onkruidbestrijding automatiseert en de prestaties van het veld bewaakt. Trabotyx MVP zal zich richten op wortelen, een gewas dat in de biologische sector het meeste handwerk te zien krijgt. Over 5 jaar wil Trabotyx alle boeren onkruidoplossingen bieden die goedkoper zijn dan het sproeien van chemicaliën - en zo de enorme overgang naar duurzame voedselproductie stimuleren en tegelijkertijd het bedrijfsresultaat van de boeren veiligstellen. Door de oplossing van Trabotyx te gebruiken, creëert een biologische boer gemoedsrust en bespaart hij direct 25% op arbeidskosten.

"Deze financieringsronde stelt ons in staat om onze software- en hardware-ontwikkelingen te versnellen en ons multidisciplinaire engineeringteam verder uit te breiden met ervaren en getalenteerde mensen. Het zal ons ook in staat stellen om meer tijd en moeite te besteden aan innovatie en het experimenteren met nieuwe benaderingen in het oplossen van de uitdagende problemen van onkruid automatisering, off-road autonome robot mobiliteit, betrouwbaarheid en het allerbelangrijkste een veilige werking," aldus CTO, Mohamed Boussama

Het bedrijf heeft onlangs een startkapitaalronde van 460.000 euro afgesloten bij de BOM, is lid geworden van de Business Incubator van de European Space Agency en heeft een Innovatielening van 150.000 euro gekregen van de RaboBank. Bovendien heeft Trabotyx in de afgelopen zes maanden het aantal boeren dat zich heeft aangemeld om hun prototype te testen verdubbeld.

"We zijn blij dat we Trabotyx met deze early stage investering verder kunnen helpen met de ontwikkeling van hun onkruidwiedrobot", zegt Investment Associate Bart van den Heuvel van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. "De markt voor landbouwrobots zal de komende jaren groeien van 715 miljoen naar 2,5 miljard euro. Met een sterke agrarische en hightech sector is Brabant bij uitstek geschikt voor een leidende rol in die markt. Het is geweldig dat Trabotyx nu ook deel uitmaakt van het ecosysteem dat we rond precisielandbouw ontwikkelen."

Het Trabotyx team bestaat uit CEO, Tim Kreukniet, die een grote passie heeft voor het gebruik van tech voor duurzaamheid. Hij bracht EVBox op de Amerikaanse markt en bootstrapte het bedrijf door productcertificering en van nul naar 3 miljoen dollar aan hardware- en diensteninkomsten. Mohamed Boussama, de CTO van het team, heeft een succesvolle carrière in luchtvaarttechniek achter de rug, zowel op het gebied van hardware als software. Hij is zeer gepassioneerd door robotica en automatisering, vooral op het gebied van landbouw. Voordat hij met Trabotyx begon, bouwde hij prototypes voor robots die uien planten voor gebruik op de boerderijen van zijn familie.

"Tot nu toe is het een interessante reis geweest. We hebben nog nooit op een boerderij gewerkt, dus we moeten echt naar boeren luisteren om te begrijpen met welke problemen ze te maken hebben. Zien hoeveel een boer moet doen om producten van zijn land te krijgen, heeft ons respect voor boeren echt verdiept. Tegelijkertijd worden ze geconfronteerd met voortdurend veranderende klimaatomstandigheden en een veranderende regelgeving. Door een autonome wiedrobot te leveren, hopen we ons steentje bij te dragen en de overgang gemakkelijker te maken", aldus Tim Kreukniet.