Robot ondersteunt brandweer bij gevaar

Tue Nov 28 2023

11 28

Robot ondersteunt brandweer bij gevaar

21/03/2022

Door Ad Spijkers

Blusrobots ondersteunen brandweerkorpsen wanneer hun werk te gevaarlijk wordt. Zoals het geval was tijdens de brand in de Notre Dame de Paris in april 2019.


     

Op 16 april, drie jaar na de grote brand in de Notre Dame de Paris, gaat in Franse bioscopen de film Notre-Dame brûle van de Franse regisseur Jean-Jacques Annaud in première. Ter gelegenheid hiervan maakte Shark Robotics een video (onderstaand) over de bijdrage die zijn Colossus blusrobot aan brandweerlieden kan leveren.

Het doel van dit soort robots is het beschermen en ondersteunen van mensen in vijandige omgevingen. De Brigade des Sapeurs-Pompiers de Paris heeft zes van deze robots, de Bataillon de Marins Pompiers de Marseille twee robots in gebruik. Deze korpsen hebben bijgedragen aan het filmen van de video en kenmerken zich door hun honger naar de innovatie.

Op 15 en 16 april 2019 ondersteunde Colossus tien uur lang de brandweer van Parijs bij het bestrijden van de brand in de Notre-Dame de Paris. De hulp werd ingeroepen op het moment dat de situatie te gevaarlijk werd voor de brandweerlieden. De temperatuur liep op tot 800°C, het dak van het schip dreigde in te storten en er viel gesmolten lood in de kathedraal. Drie jaar later zijn er minimaal vijftien inzetten per week met de Shark robots.

Blusrobot

Frankrijk is het eerste Europese land dat brandweerrobots gebruikt en het tweede ter wereld. Colossus kan worden voorzien van meer dan acht gepatenteerde missiemodules. De robot kan een hotspot detecteren, een brand blussen, apparatuur vervoeren, hulp bieden bij beademing, gewonden vervoeren en veel andere missies.

Dankzij de durf en de goede samenwerking tussen brandweereenheden en Shark Robotics slaagden beide partijen in hun missie: het koppelen van innovatie aan behoeften in het veld om bruikbare en efficiënte robots te bouwen. Het voordeel van robots gaat verder dan het beschermen van mensen. Hun inzet biedt operationele ondersteuning zo dicht mogelijk bij gevaar te opereren. Ook helpt de robot water te besparen, vervuiling te vermijden en eigendommen te beschermen.

Shark Robotics is Frans fabrikant van robotica voor vijandige omgevingen. De in La Rochelle gevestigde onderneming is opgericht in 2016 en ontwerpt en produceert in eigen land robots voor civiele veiligheid, industrie en nucleaire installaties. Daarbij moet u denken aan robots voor brandbestrijding, mijnopruiming, landbouw, transport enzovoorts. Het gaat om op maat gemaakte robots om aan de specifieke behoeften van klanten te voldoen.

Foto: Shark Robotics