Robots repareren spoorrails

Wed Jun 12 2024

06 12

Robots repareren spoorrails

01/08/2023

Door Ad Spijkers

Robel Rail Automation gebruikt Fanuc robots voor onderhoudswerkzaamheden aan de infrastructuur van spoorwegen. Ze nemen repeterend werk voor hun rekening.


     

Velen vinden dat de Europese spoorwegnetwerken dringend aan renovatie toe zijn. Maar dankzij de ontwikkeling van een innovatief robotsysteem dat spoorstaven en wissels kan repareren, kan er snel hulp komen. Het systeem is ontworpen en vervaardigd door Robel Rail Automation in Freilassing (Beieren, vlak bij de grens met Salzburg), een specialist in het onderhoud van spoorweginfrastructuur. Het bedrijf maakt gebruik van de voordelen van industriƫle robots van Fanuc.

Opbouw

Het systeem bestaat uit een wagon waarin twee Fanuc robots zijn opgehangen. De robots detecteren interne en externe defecten aan spoorstaven en voeren volautomatische reparaties uit met behulp van las-, frees- en slijpprocessen. De eerste prototypesystemen draaien al op de Europese spoorwegnetwerken, naar verwachting zullen de lassystemen over twee tot drie jaar volledig commercieel beschikbaar zullen zijn.

Robel Rail Automation ziet een grote vraag van zijn klanten naar volledig geautomatiseerde, door robots ondersteunde onderhoudssystemen. Dit geldt met name voor tijdrovende en gecompliceerde reparatiewerkzaamheden aan wissels. Hier ontbreekt het spoornetbeheerders steeds vaker aan geschoolde arbeidskrachten zoals lassers.

Robots in railonderhoud

Het Robel Rail Automation System voert doorlopend onderhoudswerk veilig en zuinig uit. Het gebruik van robots zorgt voor een consistente en goed gedocumenteerde werkkwaliteit, ondersteund door eveneens op de wagon gemonteerde ultrasone apparatuur, wervelstroommeetsystemen en een camerasysteem. Op deze manier sluit het systeem schade uit die niet met het blote oog zichtbaar is. Het bedrijf stelt de meet- en procesdata digitaal beschikbaar aan de klanten.

Ook Fanuc Europe, met Benelux-kantoor in Mechelen (B), is optimistisch is over het toekomstige gebruik van robots voor infrastructuuronderhoud. Er is veel behoefte aan modernisering in zowel het spoorweg- als het wegennet. Robots kunnen helpen bij het voltooien van langdurige onderhoudsprojecten sneller door repeterend werk over te nemen. Aldus kunnen ze het groeiende tekort aan arbeidskrachten in ieder geval gedeeltelijk opvangen.

Foto: Fanuc