FEDAcademie komt met opleidingspaspoort

Thu Apr 25 2024

04 25

FEDAcademie komt met opleidingspaspoort

17/02/2022

Door Ad Spijkers

Een leven lang leren kan nu in een soort digitaal curriculum vitae worden vastgelegd.


     

Technologieën veranderen continu en in een razend tempo. Om die reden is het in technische en industriële sectoren een must om een leven lang te leren. Een systeem dat een helder overzicht biedt van hun skills kan technici helpen bij loopbaanontwikkeling, en werkgevers en opdrachtgevers om het juiste ingehuurde personeel te selecteren.

IndustryID

Vandaag heeft Stichting FEDAcademie de IndustryID geïntroduceerd, een paspoort waarmee gevolgde opleidingen op een eenvoudige manier worden geregistreerd. Met IndustryID kunnen opdrachtgevers gemakkelijker inzien wat de competenties zijn van technici die werken aan hun installaties. De technicus van zijn kant wordt waardevoller op de arbeidsmarkt, doordat er nu beter inzicht is in de gevolgde leerpaden en de werkgever hum of haar verder kan helpen op de weg naar een leven lang leren.

Arjan Coppens, voorzitter van branchevereniging Feda en Stichting FEDAcademie, is een van de initiatiefnemers van IndustryID. "We willen hiermee een leven lang leren in de techniek een impuls geven. Het leerpad wordt inzichtelijk en transparant en daarmee ook de competenties en gevolgde opleidingen. Doordat vervolgens alleen mensen met de juiste kennis werken aan technische installaties, verhogen en verbinden we kwaliteit en veiligheid in het industriële proces.”

Industriebreed opleidingspaspoort

IndustryID is een paspoort waarmee skills op een simpele manier kunnen worden vastgelegd. Door de NFC-chip of QR-code op de IndustryID-pas te laten scannen, kan een werkgever of opdrachtgever online iemands opleidings- en competentieprofiel inzien. Hierdoor kan de drager aantonen aan welke installaties hij mag werken. Hoewel ontwikkeld vanuit de brancheorganisatie voor aandrijftechniek en automatisering is het systeem in alle industrieën en branches toepasbaar.

"De gebruiker van IndustryID krijgt met dit systeem een beter inzicht in haar of zijn gevolgde leerpad. Maar ook voor werkgevers biedt het systeem allerlei voordelen. Vooral bij het aannemen van nieuwe medewerkers of het uitbesteden aan ZZP-ers of onderaannemers is dat van grote meerwaarde", aldus Marc Vissers, bestuurslid van Stichting FEDAcademie.

Authenticiteit en privacy

IndustryID-passen zijn gratis verkrijgbaar voor cursisten van de aangesloten technische opleiders. "Gratis, maar niet voor niets", zegt Vissers cryptisch tijdens de persconferentie die werd gehouden bij ROVC in Ede. Educatief uitgever MK Publishing in dezelfde plaats is eveneens betrokken bij het initiatief.

Trainers voegen behaalde trainingen toe. Daarna vindt een controle plaats door de organisatie achter IndustryID, zodat er zekerheid is over de juistheid van de geregistreerde opleidingen en persoonsgegevens. Het systeem registreert afgeronde opleidingen, maar waarschuwt de gebruiker ook proactief als de geldigheid van een certificaat of diploma afloopt. Ook de kwalificaties van de trainers en opleidingen wordt bewaakt. Privacy wordt gewaarborgd doordat alleen de drager zelf bepaalt wanneer iemand toegang krijgt tot de informatie. Dit gebeurt door de pas te laten scannen.

IndustryID is een initiatief van FEDAcademie, een stichting die zich inzet voor een leven lang leren in de techniek. Een aantal bedrijven uit de aandrijf- en besturingsbranche die opleidingen en trainingen bieden, hebben zich reeds aangesloten. De komende maanden kunnen en zullen steeds meer technische opleiders en brancheorganisaties aanhaken bij dit industriebrede initiatief. Met diverse andere bedrijven en organisaties, ook in België, zijn al besprekingen gaande.

Foto: FEDAcademie