Denen investeren in lab voor autonome robots

Thu Jul 25 2024

07 25

Denen investeren in lab voor autonome robots

26/08/2021

Door Ad Spijkers

Het Deense Technologisch Instituut opent vandaag een nieuw laboratorium voor de ontwikkeling van autonome robots.


     

Het nieuwe laboratorium moet onder meer intelligente en autonome robots voorbereiden om zich vrij in de openbare ruimte te kunnen bewegen. Het Autonomous Robotics Lab gaat bedrijven helpen het volledige potentieel te benutten van intelligente, autonome robots die buiten de normaal beschermde productieomgevingen kunnen werken.

Het laboratorium is gevestigd in een van de grote robotinnovatiehallen van het instituut in Odense. Het fabrikanten en professionele gebruikers helpen om te verduidelijken waar autonome robots kunnen worden ingezet, hoe ze het beste kunnen worden gebruikt en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze veilig zijn.

De paden op

Nu is het de tijd om robots naar buiten te laten gaan en werken in omgevingen waarin ze vrij moeten bewegen. Het is een groeikans voor de Deense robotindustrie: van gebruik in industriële productie tot mogelijk alle delen van de samenleving. Dergelijke robots zullen ook Deense bedrijven in veel andere industrieën helpen; bijvoorbeeld landbouw, zorg, bouw en logistiek. De robots zullen een belangrijk element zijn bij het verhelpen van het toekomstige tekort aan arbeidskrachten in Denemarken en het behouden en versterken van het concurrentievermogen van Deense bedrijven.

In Denemarken is al een pionier op het gebied van robottechnologie en drones. Met het nieuwe laboratorium wil het land die positie de komende jaren verstevigen, zodat robottechnologie kan blijven bijdragen aan een hogere productiviteit, meer concurrentiekracht en een bijdrage kan leveren aan de groene transitie.

Aanpassingsvermogen

Wanneer de robots van de fabrieksvloer naar de open lucht moeten worden overgebracht, vereist dit geavanceerde technologie. Ze moeten dan navigeren in vaak meer ongestructureerde en onbekende omgevingen. Robots zijn daar over het algemeen niet goed in. Met kunstmatige intelligentie, geavanceerde sensoren en technologieën voor een betere mens-robot-interactie kunnen de Denen nieuwe kansen creëren voor de robots, die taken in de openbare ruimte kunnen gaan uitvoeren. Dit moet gebeuren zonder concessies te doen aan de veiligheid.

In de grote hal waar de robots een plek hebben gekregen, is zowel op de vloer als in de lucht alle ruimte om te experimenteren, ontwikkelen en ontdekken. Het laboratorium zal enkele van de nieuwste robottechnologieën in intelligente, autonome robots ter wereld huisvesten. Dergelijke robots zullen een belangrijke speler zijn in de productie van morgen.

De activiteiten van Denemarken op het gebied van intelligente en autonome robottechnologie zijn de afgelopen twintig jaar toegenomen. Vooral in de afgelopen vijf jaar zit de vaart er goed in. Op dit moment staat het land in de relatie tussen onderzoek en patenten echter pas op de twaalfde plaats. Waar een land als Japan bijna acht patenten per gepubliceerd onderzoekartikel creëert, creëert Denemarken één patent voor elk ander onderzoekartikel.

Foto: Teknologisk Institut