AgXeed maakt snelle groei door

Fri Mar 29 2024

03 29

AgXeed maakt snelle groei door

21/06/2022

Door Ad Spijkers

Nieuwe investeerder en nieuwe distributeurs zorgen voor doorbraak op markt voor autonome trekkers.


     

AgXeed in Oirlo (bij Venray) is bezig met een snelle groei. Toen uw redactie het bedrijf begin vorig jaar bezocht (zie Robot Magazine 1 van 2021) was het bedrijf bezig met de prototypes van een autonome trekker op rupsbanden. Inmiddels omvat het leveringsprogramma een 115 kW rupsversie (type 5.115T2), een 55 kW driewielversie (2.055W3, foto) en een 55 kW vierwielversie (2.055W4).

Het bedrijf heeft sinds ons bezoek investeerders gevonden in de gevestigde Duitse landbouwmachinefabrikanten Claas in Harsewinkel (bij Bielefeld) en Amazone in Hasbergen (bij Osnabrück). Deze beide merken worden in Nederland vertegenwoordigd door Kamps de Wild in Zevenaar. Ook wordt gewerkt aan de opbouw van een dealernetwerk.

Deelname van Amazone

De Amazone Group versterkte onlangs zijn al bestaande ontwikkelingssamenwerking met AgXeed via een financieel belang in het bedrijf. Met de intensivering van de succesvolle samenwerking wordt Amazone een strategische partner van AgXeed in Oirlo. Het doel van de samenwerking is de verdere ontwikkeling van de Amazone-voorzetapparaten met betrekking tot autonoom gebruik in het veld. De klant moet de beste oplossing op de markt vinden via de samenwerking tussen AgXeed, Claas en Amazone.

De AgBot autonome platforms van AgXeed passen goed bij het productassortiment van Amazone. De combinatie van minimale bodemdruk, ideale gewichtsverdeling en flexibele aanbouwgebieden openen nieuwe mogelijkheden voor het separaat bouwen van intelligente oplossingen voor de akkerbouw. De AgBot met rupsonderstel wordt al ingezet in combinatie met Amazone grondbewerkings- en zaaitechniek.

Een belangrijke basis van de samenwerking is de inzet voor open interfaces om te zorgen voor een uitgebreide compatibiliteit en connectiviteit tussen het apparaat en het trekkende voertuig en om maximaal voordeel voor beide partijen te behalen.

Distributienetwerk

Aan de verkoopzijde is AgXeed druk bezig een dealernetwerk op te bouwen. Het bedrijf kondigt in april Rovadi Landbouwmechanisatie al aan als distributie- en servicepartner voor Zuidoost-Nederland. Dit bedrijf in Ysselsteyn (L) heeft een goede staat van dienst in de verkoop en service van landbouwmachines en aanverwante slimme landbouwoplossingen.

De expertise op zowel mechanisch als digitaal gebied maakt Rovadi een sterke partner voor AgXeed en biedt een aanzienlijk groeipotentieel voor de toekomst. De onderneming in Ysselstein brengt ook kennis over agrarische bedrijven en de specifieke kenmerken van de regio in, waardoor Rovadi voor AgXeed de optimale partner is om autonomie te bieden aan boeren in het zuidoosten van Nederland.

AgXeed heeft onlangs WeeversNieuwstad aangesteld als officiële distributie- en servicepartner voor Flevoland en de Noordoostpolder. Dit bedrijf heeft vestigingen in Marknesse, Rutten en Lelystad. Na in 2004 aan de basis te hebben gestaan van de introductie van GPS in Flevoland, wil WeeversNieuwstad met AgXeed de volgende stap in de ontwikkeling van landbouwmachines zetten. Ook deze onderneming heeft jarenlange ervaring en kennis van de regionale omstandigheden.

Beide bedrijven zullen AgXeeds huidige productassortiment aanbieden, inclusief innovatieve services. Een belangrijk onderdeel hiervan, naast de AgBots, is het planningsportaal op de achtergrond, waarmee de landbouwer de hele cyclus van vereiste veldtoepassingen van tevoren kan plannen. De eerste machines zijn al verkocht en onderweg  naar klanten in Nederland en Duitsland.

Foto: AgXeed