Wisseling van de wacht bij ABB

Fri Apr 19 2024

04 19

Wisseling van de wacht bij ABB

26/02/2024

Door Ad Spijkers

Morten Wierod treedt op 1 augustus 2024 aan als nieuwe CEO en volgt Björn Rosengren op, die eind dit jaar met pensioen gaat.


     

Wierod is 52 en Noorse staatsburger, is sinds 1998 in dienst bij ABB en sinds 2019 lid van het Executive Committee van ABB. Momenteel is hij president van de Electrification Business Area en voorheen van de Motion Business Area. Vanaf 1 augustus tot het einde van het jaar zal Rosengren Wierod en het Executive Committee adviseren en assisteren om een naadloze overgang te garanderen.

ABB vond na een selectieproces een interne kandidaat benoemen om ABB te leiden. Wierod heeft de nodige kennis van het concern en zijn gedecentraliseerde bedrijfsmodel. Ook beschikt hij over expertise in de belangrijkste klantsegmenten en een sterk trackrecord op het gebied van prestaties. Onder leiding van Morten zal het concern zich blijven concentreren op zijn belangrijkste prioriteiten, waarbij de financiële en duurzaamheidsdoelstellingen stevig op hun plaats blijven.

Gaande en komende man

Rosengren speelde de afgelopen vier jaar een belangrijke rol bij het afstemmen van de activiteitenportfolio van ABB op het ondernemingsdoel en bij het verbeteren van de financiële en duurzaamheidsprestaties. Hij zal een efficiënt, winstgevend en snel groeiend ABB overdragen. Rosengren heeft samen met ruim 105.000 mensen ABB getransformeerd tot een wendbare en doelgerichte leider op het gebied van elektrificatie en automatisering, die een belangrijke rol speelt bij het helpen versnellen van de energietransitie.

Wierod wil met zijn medewerkers en technologieën de kern vormen van het opbouwen van een koolstofarme samenleving. Hij zal blijven voortbouwen op het gedecentraliseerde bedrijfsmodel om het potentieel van ABB's marktposities op het gebied van elektrificatie en automatisering te benutten.

Binnenkort wordt een zoekproces gestart naar de bestaande functie van Morten Wierod als Business Area President Electrification.

Foto: ABB