CNC bewerkingscel voor onderwijsmarkt

Wed Apr 24 2024

04 24

CNC bewerkingscel voor onderwijsmarkt

12/01/2022

Door Ad Spijkers

Een nieuw educatief pakket van Fanuc combineert een CNC bewerkingscentrum met een CRX-10iA cobot.


     

De automatiseringsoplossingen van Fanuc dragen bij aan de productie-efficiëntie. Ze verbeteren de productiviteit en kwaliteit en minimaliseren de kosten. Het bedrijf heeft ook een passie voor onderwijs en is in feite een Global Partner van WorldSkills. Deze organiseert houdt tweejaarlijkse wereldkampioenschappen beroepsvaardigheden om jonge mensen te helpen zich voor te bereiden op een carrière in de industrie.

In deze context lanceert Fanuc zijn nieuwste educatieve pakket, waarbij een Robodrill verticaal bewerkingscentrum wordt gecombineerd met een CRX-10iA collaboratieve robot.

Praktische ervaring

Met de Robodrill educatieve cel kunnen studenten en cursisten praktische ervaring opdoen in het programmeren en bedienen van CNC-bewerkingsmachines en robots. De inhoud van het pakket bevat alles wat instructeurs nodig hebben voor onderwijsdoeleinden.

Fanuc levert al educatieve pakketten op basis van autonome industriële robot- en cobottechnologieën. Door de toevoeging van een verticaal CNC-bewerkingscentrum in het nieuwe pakket kunnen cursisten de geautomatiseerde fabricage van componenten ervaren, van de aankomst van onbewerkte halffabrikaten tot het lossen van een voltooid werkstuk. Dit alles wordt aangestuurd door op ISO-normen gebaseerde programmering via Fanuc's high-end 31i-B5 CNC systeem.

Vijfassige bewerking

De Robodrill biedt vijfassig simultaan frezen over verplaatsingsafstanden van 500 mm x 400 mm x 330 mm in de drie lineaire assen (X, Y en Z). Een Lehmann vijfassige tafel zorgt voor de kantel- en rotatieassen (A en C), terwijl een automatische gereedschapswisselaar met 21 gereedschappen een spindel met 10.000 min-1 bedient.

Om een complete leerervaring te bieden, wordt de Robodrill geleverd met een optische transmissietaster en een op de tafel gemonteerde optische gereedschapsinzetter, beide van Renishaw. De machine is ook uitgerust met de AxiSet Check-Up van hetzelfde merk. Deze analyseert de prestaties van roterende assen en lost problemen op die worden veroorzaakt door een onjuiste machine-instelling, botsingen of slijtage.

Compleet pakket

Om te helpen bij de training wordt het pakket geleverd met een NC-programma voor een gedefinieerd werkstuk, een bankschroef die past bij het onderdeel, vijf speciale snijgereedschappen en vijf gereedschapshouders. Fanuc levert zelfs het ruwe aluminium materiaal.

Het pakket bevat ook een GoPro waterdichte actiecamera om in de machine te helpen kijken (via Wi-Fi-verbinding), zodat deze plug-and-play-oplossing direct uit de doos klaar is voor gebruik. Een andere toevoeging is Fanuc's CNC Guide Academic Package, intelligente pc-simulatorsoftware voor zowel individuele als groepstrainingen.

De meegeleverde CRX-10iA collaboratieve robot heeft een bereik van 1249 mm en een maximaal laadvermogen van 10 kg. Eén enkele kabel zorgt voor een communicatieverbinding tussen de CRX-robot en het Robodrill verticale bewerkingscentrum.

De Robodrill educatieve cel is ontwikkeld in samenwerking met industriële partners die ook de noodzaak erkennen om jonge mensen voor te bereiden op een carrière in geautomatiseerde industriële bedrijven. Behalve de al genoemde partijen zijn dat onder meer Big Daishowa (gereedschapshouders), Schunk (spanplaten) en Mitsubishi (Diaedge snijgereedschappen).

Foto: Fanuc