Nieuw pand voor 3D robotbetonprinters

Tue Nov 28 2023

11 28

Nieuw pand voor 3D robotbetonprinters

03/05/2022

Door Ad Spijkers

CyBe Construction heeft zijn intrek genomen in een nieuw en ruimer pand in Oss en introduceerde tevens drie nieuwe typen.


     

CyBe Construction ontwikkelt sinds 2013 3D betonprinters en past het deze technologie toe om de bouwsector te herdefiniëren. Het bedrijf is wereldwijd actief met de verkoop van 3D betonprinters, in Nederland werkt het bedrijf zelf als hoofdaannemer. Op dit moment verkoopt de onderneming twee printers per maand, waardoor de oude hal aan de Kanaalstraat te klein werd. Met meer printers die worden ontwikkeld, ontstond er ruimtegebrek.

Het nieuwe pand is te vinden aan de nieuwe 'bedrijfsboulevard van Oss', zoals de Kantsingel in de volksmond wordt genoemd. Berry Hendriks (CEO & Founder) en Martijn Romijnders (3D Manufacturing Captain) zijn meer dan tevreden met de nieuwe productielocatie.

Nieuwe typen

Ook is de productrange uitgebreid met drie nieuwe typen printers, naast de twee typen 3D printers die het bedrijf sinds 2013 aanbiedt. Een daarvan is een robot op een track,waarmee bouwbedrijven grote objecten kunnen printen in een bedrijfshal. Deze machine is ook geschikt voor pre-cast betonleveranciers, onderzoeksinstellingen of universiteiten.

Behalve dit type printer heeft CyBe ook een gantry systeem in de nieuwe productiehal. Hiermee is het mogelijk om bijna volledig afgewerkte woningen te prefabriceren. Het laatste type printer is een portaalsysteem met een ABB robotarm voor een groter bereik en complexere prints.

3D printen van beton is een van de grootste innovaties in bouw. De techniek biedt nieuwe mogelijkheden die traditionele bouwmethoden niet kunnen bereiken. Er kunnen complete huizen, straatmeubilair, kunstwerken en nog veel meer ontwerpen mee worden gerealiseerd.

Alles in een

Behalve 3D betonprinters biedt CyBe ook eigen software (Chysel en Artysan), materiaal (CyBe Mortar), Design & Engineering en een eigen leerplatform (CyBe Lybrary) aan. Hiermee is het mogelijk om oplossingen aan te bieden om de complexe processen bouwprocessen te vereenvoudigen en efficiënter samen te werken rondom 3D betonprinten, met als grote voordelen een snellere en duurzamere bouwproductie.

Met CyBe Mortar is het mogelijk om 32% CO2 reductie te creëren. Het product is in vergelijking met andere mortels al binnen drie minuten hard en op structurele sterkte in een uur. Dit materiaal kan lokaal worden geproduceerd, wat de transportkosten aanzienlijk verlaagd. Dit maakt een snel en efficiënt printproces, een vermindering van de kosten en duurzame resultaten mogelijk.

Foto: CyBe Construction