Nieuwe agrirobot van Agrointelli

Fri Apr 26 2024

04 26

Nieuwe agrirobot van Agrointelli

09/12/2021

Door Ad Spijkers

Long range robot uit Denemarken kan zestig uur non-stop werken voor hij moet tanken.


     

Na bijna twee jaar ontwikkeling, heroverweging van functionaliteit en verbeteringen heeft AgroIntelli in Aarhus (DK) de Robotti LR langeafstandsrobot geïntroduceerd. De robot heeft één Kubota dieselmotor, die draait dankzij een tank van 300 l in de modules. Hierdoor kan de robot tot zestig uur non-stop werken voordat hij moet tanken.

Robotti

De Robotti is een autonome werktuigdrager, die taken in de land- en tuinbouw automatiseert. De geavanceerde landbouwrobot is voorzien van een driepunts hefinrichting waar standaard landbouwwerktuigen aan kunnen worden gekoppeld. Het voertuig kan daarmee het hele seizoen verschillende veldtaken uitvoeren. De Robotti heeft een massa van minder dan 3.000 kg, waardoor het risico op bodemverdichting wordt geminimaliseerd, wat de opbrengst ten goede komt.

Het voertuig werkt autonoom, wat het aantal manuren in het veld aanzienlijk vermindert. De Robotti kan rond een stationair punt draaien, waardoor hij op smalle kopakkers kan draaien (zero-turn) en de benutting van het veld toeneemt. Dit is vooral een voordeel op percelen waar kopakkers meestal niet worden bewerkt.

De onbemande trekker heeft een simkaart en is constant verbonden met het GSM-netwerk. Hij wordt autonoom bestuurd door een computer die een geoptimaliseerde routeplanning maakt op basis van de invoer van de gebruikers. Alle gegevens zijn cloud-gebaseerd en de robot downloadt en uploadt informatie tijdens het werk. Het voertuig navigeert nauwkeurig dankzij GPS-RTK technologie die een nauwkeurigheid biedt van +/- 2 cm. Bovendien kan de gebruiker de fysieke positie van Robotti, de status van de taak en bewaking live volgen via de Robotti-webpagina.

Nieuwe functionaliteit

De huidige versie van AgroIntelli, de Robotti 150D, draait al in tien Europese landen en blijft deel uitmaken van het portfolio van het bedrijf. De Robotti LR is een aanvulling op het programma en voldoet aan verschillende behoeften. Voor meer krachtintensieve werkzaamheden waarbij een aftakas vereist is, is 150D de juiste keuze. De LR is ontwikkeld voor het werken met standaard werktuigen gedurende een lange tijd zonder de noodzaak om te tanken. De Robotti 150D heeft twee motoren en één motor die alleen de aftakas aandrijft. De Robotti LR is even krachtig in niet via een aftakas uitgevoerde werkzaamheden en heeft een hefvermogen van 1250 kg.

De Robotti LR is het product van vele operationele uren in het veld en de feedback van klanten door de jaren heen. De Deense fabrikant heeft gezien dat boeren een groter hefvermogen, een groter bereik tussen twee tankbeurten, een hoger koppel op de wielen en een groter hydraulisch vermogen nodig hebben. Al deze input is de basis geweest voor de ontwikkeling van Robotti LR zien.

Ondanks de Covid-19-crisis is het bedrijf tevreden over 2021 wat betreft verkopen als in een reeks nieuwe dealerovereenkomsten over de hele wereld. Recent is een distributeur benoemd in Duitsland, distributeurs in een aantal andere landen zullen naar verwachting in de komende weken worden aangekondigd.

Foto: Agrointelli