1300 robots bouwen elektrische Volvo's

Thu May 02 2024

05 02

1300 robots bouwen elektrische Volvo's

20/12/2023

Door Ad Spijkers

Slimme automatiseringsoplossingen met robots van ABB ondersteunen de duurzaamheidsdoelstellingen van de Zweedse autofabrikant.


     

ABB Robotics en Volvo Cars hebben hun langdurige samenwerking verder uitgebreid. Meer dan 1300 robots en functionele pakketten zullen de volgende generatie elektrische voertuigen gaan bouwen. Dit zal de Zweedse autofabrikant ondersteunen bij het verwezenlijken van zijn duurzaamheidsdoelstellingen.

Uitgebreide samenwerking

Consumenten vragen steeds meer naar elektrische voertuigen, wat een historische transformatie van de auto-industrie tot gevolg heeft. Voeg daarbij de wens om duurzamer te opereren en dat creëert wereldwijd nieuwe kansen en uitdagingen voor fabrikanten die de auto-industrie ondersteunen. ABB Robotics en Volvo Cars, beide van Zweedse origine, delen hun focus op duurzamere productie. Via nieuwe, energetisch efficiënte grote robotfamilie en OmniCore controllers wil ABB Volvo Cars helpen energiebesparingen tot 20% te realiseren op locaties over de hele wereld.

De nieuwe overeenkomst omvat functionele pakketten die verschillende productietaken dekken, van puntlassen, klinken en doseren tot vloeiboren en ultrasone lasinspectie. Elk pakket is een kant-en-klare, door de klant beproefde ewezen combinatie van hardware, software en diensten. Ze zullen worden geïmplementeerd in de Volvo-fabrieken in Torslanda (Zweden) en Daqing (China).

Behalve de hardware- en functionele pakketten zal het assortiment OmniCore robotcontrollers helpen bij het realiseren van energiebesparingen tot 20%. Dit is mogelijk door hun efficiënte vermogenselektronica en het gebruik van regeneratief remmen in de robot.

Implementatie

Tijdens de implementatie zal ABB ervoor zorgen dat de productie ononderbroken blijft door het gebruik van zijn RobotStudio plannings- en programmeersoftwareplatform. Hiermee is de implementatie te visualiseren en te optimaliseren voordat de robots worden geïnstalleerd. Door de vereiste automatiseringssystemen in een virtuele ruimte te ontwikkelen en te valideren, zullen Volvo Cars en ABB oplossingen creëren die één keer kunnen worden ontwikkeld, maar meerdere keren kunnen worden ingezet.

Volvo Cars en ABB delen een lange traditie van gezamenlijke ontwikkelingen om de productie van auto's efficiënter te maken. Ook verbeteren ze voortdurende de mogelijkheden van industriële robots op dit gebied. Met dit nieuwste project zullen de twee bedrijven de komende jaren blijven samenwerken, waarbij de eerste implementaties begin 2024 worden verwacht.

Foto: ABB Robotics