ABB robots voor Scania batterijfabriek

Wed Apr 24 2024

04 24

ABB robots voor Scania batterijfabriek

25/02/2022

Door Ad Spijkers

De Zweedse fabrikant van zware voertuigen investeert in een nieuwe fabriek voor batterijassemblage.


     

ABB is een overeenkomst aangegaan met Scania om een uitgebreid assortiment robotoplossingen te leveren voor diens nieuwe, sterk geautomatiseerde batterijassemblagefabriek in Zweden. De nieuwe fabriek is een belangrijke mijlpaal in de elektrificatie van zware voertuigen. Scania zal over meerdere jaren meer dan 108 miljoen dollar investeren in de fabriek in Södertälje, die naar verwachting in 2023 volledig operationeel zal zijn.

De auto-industrie heeft altijd voorop gelopen op het gebied van automatisering. Met de verschuiving naar elektrificatie wordt ze geconfronteerd met grootschalige veranderingen in gevestigde productieprocessen. Met zijn expertise zal ABB de productieflexibiliteit ontwerpen en helpen implementeren die essentieel is voor bedrijven zoals Scania bij het realiseren van deze verandering.

Batterijproductie

De fabriek is ontworpen in lijn met de wens van Scania om voorop te lopen op het gebied van industriële digitalisering, automatisering en het gebruik van geavanceerde robottechnologie om productieprocessen met meer flexibiliteit te stroomlijnen. Dat is waar de robots en oplossingen van ABB passen. Voor Scania is de fabriek ook een investering die de positie van Zweden als centrum voor geavanceerde technologie voor de elektrificatie van zware voertuigen verder zal versterken, wat cruciaal is in de transitie naar duurzame vervoer.

De geavanceerde faciliteit van 18.000 m2 zal worden gebouwd naast Scania's chassisassemblagefabriek in Södertälje. De productie zal in hoge mate worden geautomatiseerd, van goederenontvangst via productie tot levering. De fabriek zal batterijmodules assembleren uit cellen die worden geleverd door de batterijfabriek van Northvolt in Skellefteå. De voltooide pakketten worden rechtstreeks aan de assemblagehal van het voertuig geleverd.

Robots

Bij het assemblageproces zullen meerdere ABB-robots worden betrokken, waaronder de modellen IRB 390, IRB 4600 en IRB 6700, samen met aanvullende oplossingen om het productieproces te ondersteunen.

Dit is de eerste keer dat de IRB 390 wordt gebruikt in de batterijproductie. Oorspronkelijk is de robot ontworpen voor de verpakkingsindustrie – hij combineert snelheid met kracht en kan contactplaten in batterijen monteren met een snelheid van één plaat per seconde, vierentwintig uur per dag. De RobotStudio simulatie- en programmeersoftware maakt volledige verificatie van de productielijn mogelijk voorafgaand aan de implementatie, wat de doorlooptijden aanzienlijk verkort en het kwaliteitsproces ondersteunt.

Scania en ABB werken al meer dan vier decennia samen en werken samen aan de bouw van productie-infrastructuur voor elektrische voertuigen. Onlangs hebben ze hun krachten gebundeld om laadoplossingen voor vrachtwagens te creëren die ook worden aangedreven door batterijen van Northvolt. De Northvolt-faciliteit – Europa's grootste lithium-ionbatterijfabriek – is ook ontwikkeld in samenwerking met ABB.

Foto: Scania