AgXeed presenteert vierwiel versie AgBot

Tue Apr 16 2024

04 16

AgXeed presenteert vierwiel versie AgBot

31/05/2022

Door Ad Spijkers

Het nieuwe model is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van landbouwers en loonwerkers in verschillende regio's.


     

Na de introductie van de rupsversie (5.115T2) en de driewielige smalspoorrobot (2.055W3), brengt AgXeed nu een vierwiel (2.055W4) trekker op de markt. Het op de achterwielen aangedreven autonome voertuig heeft een vermogen van 55 kW, afkomstig van een 2,9 liter viertakt dieselmotor. Deze is aangesloten op een generator die elektriciteit levert aan de achterwielen, de optionele aftakas en de hoogspanningsaansluiting.

Uitrusting

Om gangbare werktuigen te kunnen koppelen, heeft dit model een standaard Cat. 2 fronthef met een hefvermogen van 1,5 ton en een Cat. 3 achterhef met een hefvermogen van 4 ton. Maximaal drie proportionele DW-hydrauliekventielen, Load-Sensing en een Isobus-aansluiting ronden de lijst van opties af.

Wat veel landbouwers zal bevallen, is de grote variatie aan spoorbreedtes die deze machine biedt: van 1,50 m tot 3 m. Zo biedt deze machine de veelzijdigheid die het mogelijk maakt haar te gebruiken van speciale teelten tot en met weidebouwactiviteiten. De banden beginnen bij 270 mm en gaan tot 710 mm; gecombineerd met een totaal leeggewicht van 3,2 ton. Dit is wat landbouwers nodig hebben om de bodemverdichting te verminderen.

Toepassing

Het bedrijf uit Oirlo (bij Venray) ziet een groot potentieel voor deze machines bij schoffelactiviteiten. Mechanische onkruidbestrijding is nodig om de chemische gewasbescherming te verminderen. Maar schoffelen is tijdrovend en tijd is wat schaars is in de landbouw, mede door het steeds nijpender tekort aan personeel. Autonomie is een deel van het antwoord op dit conflict.

Om een hoge bezettingsgraad te kunnen realiseren , zijn de AgXeed AgBots niet beperkt tot specifieke taken. De standaardhef voor conventionele werktuigen geeft landbouwers de mogelijkheid om de machines het hele jaar door te gebruiken. Dat geldt ook voor de nieuwe vierwielversie. Behalve voor schoffelen is de machine geschikt voor zaaibedbereiding, zaaien en gewasverzorging. Een nieuw toepassingsgebied wordt toegevoegd wanneer deze machine wordt gebruikt in grasland; zij is geschikt voor maai-, schud- en zwadwerkzaamheden.

Portaal

Wat alle AgXeed AgBots gemeen hebben, is de precisie en continuïteit waarmee de robots hun taken uitvoeren. Verantwoordelijk hiervoor is de webtool voor planning en rapportage, die deel uitmaakt van de leveringsomvang. Het AgXeed-portaal beheert klanten, velden, taken en machines. De combinaties van AgBots met werktuigen, inclusief hun specifieke parameters, zijn met slechts een paar muisklikken in te voeren.

Zodra de combinaties zijn gemaakt, wijst u ze toe aan een specifieke routing en wordt de taak gecreëerd. Alle taken kunnen worden opgeslagen voor latere uitvoering of onmiddellijk naar de combinatie worden verstuurd voor directe uitvoering.

De eindafstelling gebeurt op het veld met een veilige afstandsbediening die aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet. Daarna werkt alles automatisch. Als de gebruiker zijn machine in de tussentijd wil controleren, zet hij de camera op afstand aan en kan zien wat er gebeurt.

De machine zal in de zomer, herfst en winter van 2022 op diverse beurzen en demonstraties te zien zijn, de levering begint in het voorjaar van 2023. Landbouwers kunnen al wel voorbestellingen plaatsen. Voor een reportage over AgXeed, zie Robot Magazine van maart 2021.

Foto: AgXeed