Wiedrobot voor wijngaarden

Fri Mar 29 2024

03 29

Wiedrobot voor wijngaarden

08/02/2022

Door Ad Spijkers

De volledig elektrisch aangedreven TED is speciaal ontwikkeld voor werkzaamheden in de wijngaard.


     

De robot kan autonoom werken tussen wijnstokken en is ontworpen om bodemverdichting te beperken. Met het voertuig kunnen wijnbouwers effectief en nauwkeurig mechanisch wieden, zonder herbiciden en met respect voor de bodem en de gewassen. TED is eenvoudig in gebruik; het universele montageframe biedt de mogelijkheid om verschillende gereedschappen te koppelen.

In Frankrijk zijn al tientallen van deze robot verkocht. Zo is TED al aan het werk voor grote merken als Hennessy en Grands Chais de France. Er is grote vraag naar de robot in het wijnbouwgebied van Californië. Fabrikant Naïo Technologies heeft zijn hoofdkantoor in Escalquens (bij Toulouse) en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Abemec in Veghel.

Een aantal veldrobots van Naïo Technologies (behalve de TED zijn dat ook de Oz en Dino) mag vanaf dit voorjaar zonder menselijk toezicht op het veld werken. De robots hebben dan veiligheidssystemen aan boord waarmee ze in heel Europa onbemand kunnen opereren.

Subsidie

De Naïo TED komt in aanmerking voor de Subsidie voor Groen Economisch Herstel. Deze subsidieregeling is bedoeld voor elke agrarisch ondernemer. De subsidie bedraagt 60% of 75% (jonge landbouwers) van het geïnvesteerde bedrag. Voor een investering in robotisering is de kans op toekennen van de subsidie groot, aangezien deze in meerdere categorieën geplaatst kan worden.

Zo valt het voertuig in de categorie B3: robotisering en duurzame bestrijding. Deze categorie omvat autonome systemen voor het herkennen en bestrijden van ziekten, plagen, onkruiden. Ook valt TED in categorie D1: Elektrische voertuigen gericht op het uitoefenen van landbouwgerichte activiteiten. Deze categorie is van toepassing op elektrische of hybride aangedreven mobiele machines die zijn bestemd voor het verrichten van werkzaamheden in de land- en tuinbouw. De aandrijving is hiertoe voorzien van een elektromotor, waarbij opslag van energie in een of meerdere accu’s worden toegepast.

Foto: Naïo Technologies