Humanoïde robot bouwt vliegtuig

Thu Apr 18 2024

04 18

Humanoïde robot bouwt vliegtuig

21/03/2016

Door Ad Spijkers

Als onderdeel van een onderzoeksproject werken Airbus en het Joint Robotics Laboratory* aan de ontwikkeling aan een humanoïde robot voor de eindmontagelijn van vliegtuigen. De robots moeten op plaatsen aan de lopende band werken die te gevaarlijk zijn voor de mens of een overmatige inspanning vereisen.


     

De invoering van de robot in de beoogde omgeving brengt een fors probleem met zich mee: hoe kunnen de ontwikkelaars voorkomen dat botsingen plaatsvinden tussen de robot en de talrijke voorwerpen in zijn beperkte werkomgeving? De wetenschappers hebben het antwoord gevonden in het ontwikkelen van krachtigere algoritmen, zodat de robots nauwkeurigere en snellere bewegingen kunnen maken.

Een tweede hindernis is de voortbeweging en flexibiliteit van de robot. Gezien de omvang van vliegtuigen en het grote aantal taken dat te maken op afzonderlijke werkstations zijn vast geïnstalleerde speciale robots (zoals bijvoorbeeld in de automobielindustrie) niet geschikt voor de luchtvaartindustrie. Er is een generatie robots nodig die trappen kan lopen of om obstakels heen kan bewegen. Een robot die bij zijn voortbeweging niet alleen met de voeten maar met meer punten van zijn lichaam contact maakt, zou de oplossing zijn. Deze robot zou stabieler en sterker zijn.

Algoritmen

Allereerst testten de onderzoekers verschillende algoritmen die veel complexer moeten zijn dan bij conventionele robots, maar nog wel een snelle rekenkracht hebben zodat de robot effectief blijft. Deze algoritmen worden vervolgens in verschillende scenario’s getest in de ruimtevaart en in de bouw van helikopters, afhankelijk van de behoeften van Airbus. Typische taken zouden onder meer zijn het aandraaien van moeren, het afvoeren van metaalspanen in een bepaalde werkruimte, montage van onderdelen in een structuur etcetera.

Met behulp van de nieuwe algoritmen zou ook het takenpakket van de eerste generatie met de mens samenwerkende humanoïde robots kunnen worden uitgebreid zodat deze kunnen worden gebruikt voor de bouw van grote constructies. Maar deze markt wordt pas over tien tot vijftien jaar verwacht.

* Het Joint Robotics Laboratory JRL is het gezamenlijke robotlaboratorium van het Franse Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) en het Japanse Instituut voor Wetenschap en geavanceerde technologie in de industrie (AIST). Foto: Joint Robotics Laboratory (CNRS/AIST).

Bron: Les robots humanoïdes se mettent au travail (Frans, maar met video).