Leesrobot moet leescrisis tegengaan

Thu May 02 2024

05 02

Leesrobot moet leescrisis tegengaan

17/10/2023

Door Ad Spijkers

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam starten een pilot met een leesrobot voor basisschoolleerlingen.


     

Kinderen lezen steeds minder. Dit kan ervoor zorgen dat ze problemen op school en in de samenleving ervaren. Leesmotivatie en beschikbare ondersteuning zijn belangrijke voorspellers van hoe goed kinderen lezen. Sociale robots zijn een veelbelovend hulpmiddel, bleek uit eerder onderzoek.

Leesrobot

Een leesrobot helpt leerlingen om een geschikt boek te kiezen, dat ze zelfstandig lezen. De robot heeft wekelijks gesprekjes met de kinderen over het leesproces en de inhoud van het boek. De vragen zijn aangepast op de inhoud van het boek en de interesses en het leesniveau van de leerling.

De leesrobot is een project van het Network Institute, de hub voor interdisciplinair onderzoek over de digitale samenleving van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers verwachten dat de gepersonaliseerde aanpak de leesmotivatie van de leerlingen bevordert, en daardoor ook hun leesbegrip. Ze willen toetsen of robots kunnen helpen de leesvaardigheid van kinderen te vergroten. De pilot werd tijdens de Kinderboekenweek gelanceerd op de Bosschool in Bergen.

Gepersonaliseerde interactie

In de eerste fase van het project gaan de onderzoekers in gesprek met leerlingen, leerkrachten en bibliotheekmedewerkers. Ze willen in kaart brengen wat de ideeën en wensen zijn over het gebruik van leesrobots op school. Ook onderzoeken ze de technische mogelijkheden om de interactie tussen leerling en robot te personaliseren. In het voorjaar van 2024 zullen deelnemende basisschoolleerlingen daadwerkelijk elke week gesprekken over hun leesboek gaan voeren met de robot. Daarbij worden de ervaringen met de robot en leesmotivatie gevolgd.

Een van de onderzoekers, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, is al langer bezig met onderzoek naar de ontwikkeling van duurzame en inclusieve kind-robotinteracties. Hij richt zich specifiek op de vraag hoe een robot de relatie met een kind kan onderhouden door middel van een verhalend gesprek. Zo toonde hij eerder dit jaar al aan dat de rekenprestaties van kinderen verbeterden door de hulp van rekenrobot Hero.

Foto: PxHere