Pioniers geven Automatica 2022 vorm

Tue Apr 16 2024

04 16

Pioniers geven Automatica 2022 vorm

09/06/2022

Door Ad Spijkers

De roboticabeurs in München staat in het teken van steeds snellere innovatie, met name in software.


     

Met een succesvolle Vision, Robotics & Motion net achter de kiezen (en de voeten in een teiltje water) richt uw redacteur zich alweer op het andere grote robotica-evenement deze maand. Van 21 tot en met 24 juni vindt in München de vakbeurs Automatica 2022 plaats.

De beurs in 's-Hertogenbosch toonde een gezonde mix van gevestigde namen en nieuwe spelers op de markt. Nieuwe robottypes vielen niet te bewonderen, wel is duidelijk dat software (en vooral AI) een steeds grotere rol gaat spelen. De beurs in München zal ongetwijfeld hetzelfde laten zien.

Aandacht voor start-ups

Start-ups denken doorgaans snel, innovatief en onconventioneel. Mede hierdoor worden ze vaak gezien als aanjagers van verandering. Die reputatie willen ze op Automatica bewijzen. U vindt ze in de start-up arena, de AI.Society speciale show of op hun eigen beursstands is. Tal van jonge technologiebedrijven presenteren toekomstgerichte ontwikkelingen, in de hoop om behalve klanten ook kapitaalkrachtige investeerders te interesseren en op te schalen.

Start-ups zijn niet alleen innovatief, ze zijn bereid om onconventionele paden te bewandelen en risico's te nemen waar gevestigde bedrijven voor terugdeinzen. Niet gehinderd door complexe hiërarchieën en interne weerstand kunnen concentreren ze zich op hun ontwikkelingsprojecten en willen ze hun oplossingen lanceren.

Diverse start-ups houden zich bezig met een belangrijk thema dat het gebruik van robotica en de acceptatie op de werkvloer moet vereenvoudigen: programmeren zonder code. Beursbezoekers die zich persoonlijk willen overtuigen van de innovatiekracht van jonge bedrijven vinden 44 deelnemers in de Start-up Arena (hal B4).

AI

Veel nieuwkomers richten zich op software voor robotica en automatisering, vooral met kunstmatige intelligentie (AI). Een aantal start-ups richt zich op het kwalificeren van standaardrobots voor AI-toepassingen met zo eenvoudig mogelijke oplossingen. Op dit terrein worden snelle stappen gezet.

Met de AI gebaseerde robotbesturingen kunnen industriële robots hun werkgebied met camera's waarnemen en hun bewegingen aanpassen aan de omstandigheden. Daarbij zijn geen programmeer- of AI-vaardigheden vereist om de robots te programmeren. Ook kunnen robots worden geüpgraded met eenvoudig te bedienen krachtige controllers en beeldverwerkingssystemen voor AI-toepassingen.

Aanvullend programma

Maar behalve productpresentaties kunnen bezoekers ook een aanvullend programma verwachten. De beursorganisatie heeft een speciaal ondersteunend programma voor de start-up community samengesteld, variërend van een Investor Summit tot paneldiscussies, lezingen en pitches in de start-up arena en i_space, het podium van AI.Society. Op deze manier maakt Messe München een uitgebreid overzicht van startup-evenementen mogelijk en brengt ze potentiële samenwerkingspartners uit de technologie- en financiële wereld samen.

Als u daar toch bent, hebt u misschien nog tijd om twee andere beurzen te bezoeken, die gelijktijdig in Messe München worden gehouden: Analytica (internationale vakbeurs voor laboratoriumtechnologie, analyse en biotechnologie) en Ceramitec (internationale vakbeurs voor de keramische industrie). Voor meer informatie kunt u terecht bij Van Ekeris Expo Service in Haarlem.

Foto: Messe München