Nieuwe generatie Fruitcore robots

Sat Apr 27 2024

04 27

Nieuwe generatie Fruitcore robots

29/03/2024

Door Ad Spijkers

Fruitcore Robotics breidt zijn portfolio uit met Horst1500, een nieuwe generatie van zijn robots.


     

Met de Horst1500 maakt het bedrijf in Konstanz een sprong voorwaarts. Vorig jaar integreerde het bedrijf ChatGPT al in zijn besturingssoftware, nu bereikt het ook op hardwaregebied een nieuwe mijlpaal.Dankzij technologische optimalisaties met kunstmatige intelligentie (AI) realiseert deze industriële robot betere prestaties en hoge efficiëntie in de industriële automatisering. Het compacte servicevriendelijke ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid zorgen voor maximale flexibiliteit in gebruik en de lage kosten tijdens de levensduur. De nieuwe generatie is onder meer geschikt voor machinale montage en palletiseren. Dankzij door AI ondersteunde, intuïtieve bediening kunnen wisselopdrachten snel en uiterst efficiënt worden opgezet, zelfs zonder specialistische kennis.

Horst1500 is speciaal ontworpen voor de processen van machinaal laden en lossen en palletiseren. Bestaande, in de industrie geteste technologieën werden verder ontwikkeld. Ook werd de robotkinematica geoptimaliseerd met behulp van door AI ondersteunde ontwikkelingstools zoals machine learning algoritmen.

Eigenschappen

De compacte robot heeft een massa van slechts 99 kg. Hij biedt een bereik van 1485 mm en een optimaal ontworpen werkgebied waardoor ingrijpen in gereedschapmachines en het verwerken van pallets eenvoudiger wordt. Dankzij de compacte bouw kan de robot direct voor de gereedschapmachine worden geplaatst. De uitbreiding van de werkruimte en de verbeterde mobiliteit van de robot creëren flexibiliteit in een beperkte ruimte en openen tal van andere mogelijke toepassingen.

De kleine ruimtebehoefte van de Horst1500 en de verhouding tussen bereik en draagvermogen (tot 15 kg) maken het positioneren, ombouwen en onderhouden van de industriële robot eenvoudiger. Met zijn beschermingsklasse IP54 is hij robuust en geschikt voor gebruik in veeleisende en zware omgevingen, zonder extra beschermingsmiddelen.

De door machine learning geoptimaliseerde robotkinematica maakt Horst1500 niet alleen optimalisatie van de werkruimte mogelijk, maar zorgt ook voor verbeterde prestaties. De nieuwe robotgeneratie wordt gekenmerkt door een hoge robotdynamiek met hoge asversnellingen in het nominale belastingsbereik.

De robot realiseert cyclustijden die volgens de fabrikant tot 75% sneller zijn vergeleken met Horst1400, die met de introductie van Horst1500 niet langer beschikbaar zal zijn. De verkorting van de verwerkingstijden voor individuele werkstappen leidt tot een hogere productiviteit.

Beschikbaarheid

De serieproductie start in juli en omvat ook de integratie van de robot in de Machine Tending Solution Kit. Deze voorgeconfigureerde automatiseringsmodule is direct klaar voor gebruik en is voorzien van alle standaard industrie-interfaces. In het najaar zal een oplossingskit voor palletiseertoepassingen met Horst1500 beschikbaar zijn. Medio 2024 krijgen alle Horst-modellen een snelheidsupdate waarmee de cyclustijd door positieafhankelijke acceleratie tot 30% kan worden verkort.

Foto: Fruitcore Robotics