Eerste grijper van 3D vision specialist

Wed May 18 2022

05 18

Eerste grijper van 3D vision specialist

23/08/2021

Door Ad Spijkers

Pickit in Leuven heeft een grijper ontwikkeld voor het picken van willekeurig georiënteerde metalen onderdelen uit diepe bakken.


     

Pickit in Leuven heeft een grijper ontwikkeld voor het picken van willekeurig georiënteerde metalen onderdelen uit diepe bakken.

De Billet picker is een grijper met een passief scharnier die naadloos integreert in een robotarm. Het gereedschap is speciaal ontworpen voor het plukken van willekeurig georiënteerde metalen staven uit diepe bakken. De Belgische fabrikant heeft grijper, vision en software geïntegreerd in één unit om een hoge betrouwbaarheid te bereiken. Zie productinfo.

De juiste grijper is een sleutelfactor is voor succes met de (diepe) bin-pickingtoepassingen van klanten. Volgens het bedrijf is het de eerste fabrikant die 3D-vision en grijperhardware combineren in één product voor industriële robots. Door de grijper en camera te integreren, werden robotcellen eenvoudig te installeren en hun werk te doen.

Betrouwbare aanvoer

Industriële smederijen over de hele wereld zijn afhankelijk van een betrouwbare voeding van hun inductieovens. In de afgelopen decennia was mechanische voerautomatisering de enige oplossing waar deze industrie op kon vertrouwen. Deze nemen echter veel ruimte in en zijn luidruchtig en duur in onderhoud. Dankzij de vooruitgang in robotica en vision kan Pickit het bin picking probleem bij smeden aanpakken.

De Billet Picker is in eerste instantie gedacht voor smeed- en automobieltoepassingen. Maar hij kan ook worden gebruikt voor het picken van andere axiaal symmetrische onderdelen zoals pijpen, buizen en assen. De grijper bouwt voort op het concept van een aanpasbare tooltip met een magneet gemonteerd op een roterende as. Daarnaast weet de software hoe flexibel de grijper is en vindt hij de beste manier om de knuppel eruit te halen zonder tegen de zijkant van de bak of andere objecten te botsen.

Op de technologie is octrooi aangevraagd. Pickit wordt in Nederland op de markt gebracht door Olmia, ESPS en Gibas.

Foto: Pickit