Bewakingsysteem voor 3D robotkabelgeleiding

Fri Mar 29 2024

03 29

Bewakingsysteem voor 3D robotkabelgeleiding

27/07/2022

Door Ad Spijkers

Een nieuwe sensor maakt conditiebewaking voor Igus kabelrupsen in driedimensionale toepassingen mogelijk.


     

Robots zijn een integraal onderdeel van vele aspecten van de industriële productie geworden, en in het kielzog van de digitalisering blijft hun takenpakket groeien. Een flexibele 3D-kabelrups zoals de Triflex R van Igus maakt het mogelijk om robotkabels veilig te geleiden.

Om potentiële breuken van kabelrupsen als gevolg van extreme belastingen tijdig te detecteren en ongeplande machinestoringen te voorkomen, introduceert het bedrijf uit Keulen i.Sense TR.B. Volgens de fabrikant is dit 's werelds eerste breukdetectiesysteem voor 3D-kabelrupsen.

Een veilige en bedrijfszekere kabelgeleiding is van essentieel belang voor een betrouwbare werking van een industriële robot. Robotkabels moeten bestand zijn tegen talrijke buigcycli en belastingen als gevolg van torsie en spanning. Triflex R is een ronde kabelrups voor industriële robots, met een gedefinieerde buigradius om de kabels ook tijdens dynamische rotatie- en zwenkbewegingen te beschermen. Een breuk van de kabelrups kan leidentot stilstand van de robot en van de productie en leveringsvertragingen, en kost dus veel tijd en geld. i.Sense TR.B is een real-time breukdetectiesysteem voor deze driedimensionale t kabelrups.

3D-toepassingen

Met i.Sense TR.B is de beproefde i.Sense breukbewaking van Igus nu ook mogelijk voor dynamische driedimensionale toepassingen. Klanten kunnen zo met een investering van slechts een paar honderd euro de bedrijfszekerheid van hun robotsystemen verhogen. De i.Sense TR.B-sensor wordt rechtstreeks aangesloten op de PLC van de klant, zonder extra softwarekosten.

Als een schakel van de kabelrups breekt, detecteert het systeem de verandering in lengte van het in de kabelrups geïnstalleerde koord en stuurt een digitaal signaal naar de systeembesturing. Directe breukdetectie maakt onmiddellijke onderhoudsmaatregelen mogelijk en kan ongeplande stilstand en totale uitval voorkomen in geval van breuk van een individuele kabelrupsschakel.

Vooral bij toepassingen zoals productielijnen voor de automobielindustrie met een extreem hoge output kan elke stilstandtijd een kostenpost van honderdduizenden euro's veroorzaken. Real-time statusbewaking van het energietoevoersysteem in industriële robots biedt gebruikers daarom een aanzienlijke toegevoegde waarde.

De combinatie van flexibele triflex R 3D kabelrups met hoge trekkrachtabsorptie en i.Sense TR.B sensor maakt het mogelijk robotkabels veilig te geleiden en te beschermen en zo hun levensduur te verlengen. Op toestand gebaseerd onderhoud met behulp van de TR.B sensor maakt het onderhoud ook duurzamer, aangezien gebruikers onnodige of voortijdige productvervanging kunnen vermijden. Als een breuk optreedt in de kabelrups, kan de sensor opnieuw worden gebruikt na een correcte noodstop van het systeem.

Foto: Igus