Robot bedienen via satellieten

Tue Nov 28 2023

11 28

Robot bedienen via satellieten

24/09/2021

Door Ad Spijkers

Fugro werkt samen met Nexxis om robots te bedienen via satelliet vanuit SpAARC


     

Geo-data specialist Fugro in Leidschendam heeft aangetoond hoe dat operaties op afstand kunnen worden toegepast door middel van door satellieten gestuurde robots. De proeven gebeurden in samenwerking met Nexxis, een in Webster (Texas) gevestigd bedrijf voor visuele inspectie op afstand, niet-destructief testen en robotica. De demonstratie vond plaats bij het Space Automation Artificial Intelligence and Robotics Control Complex (SpAARC) in West-Australië.

Robot-ecosysteem

De Australian Space Agency gaf Fugro de opdracht om het SpAARC-complex van wereldklasse in 2020 te ontwerpen, bouwen en exploiteren. Sindsdien hebben de technici van SpAARC een robot-ecosysteem gecreëerd dat tot doel heeft een reeks robotsystemen te besturen en te bewaken. Dat varieert van onderzeese en landgebaseerde inspectierobots tot drones en satellieten in de ruimte. Door samen te werken met Nexxis konden ze de werking van een robot van derden demonstreren via een beveiligd geostationair satellietnetwerk.

Nadat ze de Nexxis-robot in het SpAARC-robotica-ecosysteem hadden geïntegreerd, bestuurden de technici hem (en een SpAARC-robot) vanuit Fugro's remote operations center op meer dan 100 km afstand. Videofeeds van de machines werden in bijna realtime via het satellietnetwerk verzonden, waarbij zowel robots als de drone samenwerkten om te navigeren en ruw terrein in kaart te brengen, vergelijkbaar met dat op Mars.

Volgens Fugro heeft deze demonstratie door de hoge latentie veel parallellen met het besturen van een robot in de ruimte van het netwerk. SpAARC zal deze mogelijkheden voor operaties op afstand blijven ontwikkelen en in de nabije toekomst nieuwe robotprojecten in de ruimte ondersteunen. Het project maakt deel uit van de Perth City Deal en ondersteunt lokale werkgelegenheid, onderzoek en innovatie.

Foto: Fugro