Zwemmende robot bewaakt bulkgraan

Tue Apr 16 2024

04 16

Zwemmende robot bewaakt bulkgraan

25/02/2022

Door Ad Spijkers

Schotse vinding kan grote verliesposten en verlies van mensenlevens sterk verminderen.


     

Het bewaken van opgeslagen graan is notoir moeilijk en draagt voor ongeveer 20% bij aan wereldwijde verliezen na de oogst momenteel. Dit heeft niet alleen financiële gevolgen voor graanopslagplaatsen, boerderijen, graanhandelaren, molenaars en brouwerijen. Naar schatting wordt geschat dat jaarlijks 4,5 miljard mensen worden blootgesteld aan gevaarlijke mycotoxinen uit graanschimmels, schimmels die 25% van de wereldvoedselvoorziening besmetten.

De toenemende wereldwijde vraag naar graan staat ook onder druk door onvoorspelbare oogsten als gevolg van klimaatverandering – die deels wordt veroorzaakt door opslagverlies van granen. Vandaag de dag is naar schatting 6% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door voedselverspilling te wijten aan inefficiënte graanopslag.

Bewakingsrobot

De Crover is een 'zwemmende' robot die is ontwikkeld om het graanverlies na de oogst door vocht, ongedierte en schimmels drastisch te verminderen. Het apparaat dat door de gelijknamige onderneming in Edinburgh is ontwikkeld, kan vloeiend door stortgoederen zoals granen 'zwemmen'. De robot kan constant de toestand van het materiaal bewaken terwijl het nog in opslag is , zonder dat er graan ongecontroleerd blijft.

Het platform kan worden geïntegreerd in de bestaande bewakingssystemen, waardoor hun effectiviteit wordt verbeterd. Ook kan de robot met minimale aanpassing achteraf dergelijke systemen vervangen, zelfs op oudere opslagstructuren,.

De gebruiker kan delen van zijn graanbulk bekijken die tot nu toe onbereikbaar waren. Terwijl zijn opslag nog vol kan de robot in alle hoeken en gaten komen dankzij de 3D-kaart van de omstandigheden die door de Crover is gemaakt. Temperatuur en vochtgehalte worden constant gecontroleerd, zodat de exploitant de werkelijke toestand van zijn granen kan visualiseren en begrijpen en hoe deze in de loop van de tijd verandert, zodat hij kan ingrijpen voordat er problemen ontstaan.

Doelstelling

Het uiteindelijke doel van Crover is om de exploitant én zijn bulkgoederen te helpen, waar de exploitant u zich ook in de graanwaardeketen bevindt. Het helpt hem efficiënter te werken en de impact van bederf en plagen te beperken.

De onderneming neemt deel aan het ESA Business Incubation Centre United Kingdom en implementeren een satellietoverdrachtsysteem met een lage baan om de aarde. Dit betekent dat het bedrijf wereldwijde dekking kan bieden en dat exploitanten hun opslag in de gaten kunnen houden waar ze ook zijn, zelfs als ze zich in een afgelegen of landelijk gebied zonder enige dataverbinding bevinden.

Webinar

Agri-EPI Center en Crover organiseren op 7 maart van 10.00 tot 11.00 uur (Engelse tijd!) een online evenement over 's werelds eerste bewakingsrobot voor bulkgraan. U kunt zich hier aanmelden.

Het Agri-EPI Center is een van de vier Agri-Tech Centers die de kloof overbruggen tussen de industrie en de academische wereld in de agrovoedingssector in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd. Het centrum werkt samen met bedrijven, wetenschappers en ingenieurs om hun ideeën om te zetten in nieuwe producten en diensten. Deze moeten economische groei genereren en helpen bij het aanpakken van de wereldwijde problemen van duurzaamheid en het voeden van de wereld.

Foto: Crover