Modulaire tandwielset voor cobots

Sun May 09 2021

05 09

Modulaire tandwielset voor cobots

30/04/2021

Door Ad Spijkers

Igus brengt een nieuwe low cost modulaire tandwieloverbrengingsset op de markt, met name bedoeld voor lichtgewicht servicerobots en cobots.


     

In keukens, bars, zorg, landbouw en logistiek nemen robots monotone of niet ergonomische taken over. Om de implementatie van dergelijke nieuwe concepten gemakkelijk te maken en vooral kosteneffectief, introduceert Igus een nieuwe modulaire tandwieloverbrengingsset voor cobots. De volledig geïntegreerde set met planetaire overbrenging, motor, absolute encoder, krachtregelsysteem en controller vormen de belangrijkste componenten van deze set.

Tandwielset

Met de low cost automatiseringsoplossingen stelt de Duitse specialist in motion control plastics ontwerpers in staat om economisch deel te nemen aan de toekomst van service-robotica. Dit moet ruimte scheppen voor nieuwe ideeën op het gebied van automatisering: robots die koffie kunnen schenken of de vaatwasser kunnen uitruimen en cobots die zowel in de zorg als in de industrie kunnen worden gebruikt.

Tandwieloverbrengingen vormen het hart van een moderne robot. Daarom introduceerde Igus een nieuwe generatie van zijn tandwieloverbrenging voor de vijfde robotas. Wrijving en slijtage worden geoptimaliseerd met behulp van smeermiddelvrije tribo-polymeren. Het gebruik van kunststoffen maakt een compact ontwerp en een economische bouw mogelijk.

De 'drygear strain wave gear' kan worden gebruikt langs de laatste as van een gelede arm, lineaire robot of delta robot, vóór verschillende grijpersystemen. De tandwieloverbrengingsset voor cobots vult het uitgebreide programma van igus-producten op het gebied van low cost automatisering aan.

Low cost robotica

De modulaire aandrijving in de maten 80 en 105 bestaat uit een planetaire overbrenging met geïntegreerde motorregelaar, vermogensregelelektronica, absolute encoder en motor. In de tandwieloverbrenging worden een tribo golf generator en een tribo flexibele ring met uitwendige vertanding en een borstelloze DC-motor met uitwendige rotor gebruikt.

Igus ziet met de overbrenging kansen in de markt voor robots waarvan het totale gewicht minder is dan 8 kg. In low cost automatisering is het eigen gewicht belangrijk en niet alleen de nuttige last en de lage prijs. Lichtgewicht robots kunnen gemakkelijker worden getransporteerd en kunnen efficiënter worden ingezet op transportsystemen zonder bestuurder, op zevende robotassen en in de nabije toekomst zelfs op drones.

Kleinere massa's betekenen dat lagere krachten worden gegenereerd wanneer botsingen optreden, wat van belang is bij cobots.

Nieuwe servicerobot

De nieuwe overbrengingen zullen dit jaar toegepast gaan worden in de nieuwe versie van de ReBel, de Igus servicerobot. Deze nieuwe generatie robots zal slanker zijn en dankzij de geïntegreerde BLDC motoren met vermogenselektronica ook economischer. Igus wil de ReBeL op de markt te brengen voor € 2900, zelfs bij kleine aantallen. De robot moet in staat zijn 2 kg te tillen, een bereik te hebben van maximaal 650 mm, een eigen massa van minder dan 10 kg en een minimale gebruiksduur van 2 miljoen cycli.

Foto: Igus