Sorteerrobot voor recyclingsector

Tue Nov 28 2023

11 28

Sorteerrobot voor recyclingsector

29/01/2021

Door Ad Spijkers

De UniSort Unibot van Steinert is een sorteerrobot voor de kunststoffracties in de recyclingsector, die betrouwbare sensortechnologie combineert met moderne robotica.


     

Doel van het systeem is de efficiëntie van sorteersystemen verder te verhogen. Op kunstmatige intelligentie gebaseerde herkenningssoftware zorgt voor nauwkeurige detectie en een nieuw sorteerprincipe van een zuivere kunststoffractie in de laatste sorteerstap. In combinatie met machines van de EVO 5.0 generatie van Steinert is de UniSort Unibot klaar voor de volgende generatie volautomatische sorteersystemen.

Deltarobot met KI

e sorteercel is gebaseerd op een ABB deltarobot met een eigen opzetstuk voor gereedschap. De robot is goed voor zestig picks per minuut en biedt een grote maximale snelheid en nauwkeurigheid in een kleine ruimte. De robotcel wordt individueel aangepast aan de wensen van de klant en optioneel aangevuld met een tweede picker voor hogere doorvoersnelheden. Met een toekomstbestendige interface zorgt Steinert voor toegang tot de laatste ontwikkelingen op het gebied van robotica en bediening van robots.

De UniSort Unibot vertrouwt ook op het gebruik van de op kunstmatige intelligentie gebaseerde Intelligent Object Identifier. Behalve de karakteristieke eigenschappen die voorheen optisch detecteerbaar waren, profiteert het sorteerprogramma ook van de optische eigenschappen van de objecten. Dit verbetert verder het sorteerproces en daarmee de sorteerprestaties.

Sensortechniek

De UniSort Unibot vertrouwt op beproefde technologie. De combinatie van hyperspectrale nabij infrarood (NIR) met kleurencamera's maakt complexe sorteerprogramma's mogelijk. Door de hoge resolutie en jarenlange expertise van het bedrijf is de detectie niet alleen nauwkeurig, maar ook betrouwbaar. De geoptimaliseerde herkenningssoftware zorgt voor snelle gegevensverwerking, zelfs bij veel bandgebruik.

De UniSort EVO 5.0 serie machines zijn ontwikkeld voor complexe sorteertaken. Ze kenmerken zich door een hoge beschikbaarheid en uitgebreide opties voor zelfdiagnose. Hierdoor kan het beschikbare personeel in recyclingbedrijven effectief worden ingezet. De zelf ontwikkelde UniSort-software integreert objectgerelateerde, op AI gebaseerde sorteerprogramma's met de Steinert Intelligent Digital Solutions voor afvalrecycling.

De UniSort Unibot kan naadloos worden geïntegreerd in de nieuwste UniSort-systeembesturing van het merk. Als onderdeel hiervan biedt UniSort Unibot op sensoren gebaseerde kwaliteitscontrole en gelijktijdige bepaling van de materiaalstroom. Dit zorgt voor de best mogelijke scheiding van het aangeboden afval en creëert een interface voor verdere digitale verwerking van de kwaliteitsdata. Hierdoor is het mogelijk om direct op de materiaalstroom in te spelen om te voldoen aan wettelijke of klantvereisten.

Steinert

Steinert is een in Keulen gevestigde fabrikant van installaties voor de recyclingsector. Het bedrijf startte in 1889, toen Ferdinand Steinert voor het eerst magnetisme gebruikte om ijzer terug te winnen uit staalslakken en puin. In de loop der jaren werden ook andere technieken voor identificatie van afval toegepast, zoals wervelstroom, röntgenfluoescentie, sensoren en vision. Op data gebaseerde weergave van primaire en secundaire grondstoffen maakte een grote vooruitgang in het zoeken en sorteren van bronnen mogelijk.

Foto: Steinert video still

Onderstaande video toont de robot aan het werk, geïntegreerd in een afvalverwerkingssysteem.