Bionische hand voor low-cost cobot

Thu Jul 25 2024

07 25

Bionische hand voor low-cost cobot

20/11/2023

Door Ad Spijkers

Igus breidt het portfolio rond de ReBeL cobot uit met een mensachtige hand, gemaakt van smeermiddelvrije hoogwaardige kunststoffen.


     

Robots vinden steeds vaker hun weg naar kleine en middelgrote bedrijven in de vorm van cobots zoals de ReBeL van Igus. Ze sorteren, pakken en verplaatsen spullen met behulp van camera's, stofzuigers en grijpsystemen. Om mensachtige taken op zich te kunnen nemen, heeft de kunststofspecialist uit Keulen een vingergrijper voor de ReBeL cobot ontwikkeld. Het is volledig gemaakt van smeermiddelvrije kunststoffen, is economisch en kan eenvoudig worden geïntegreerd.

Vingergrijper

Met de ReBeL brengt Igus (met vestiging in Soesterberg) een compacte en lichtgewicht cobot op de markt die het mogelijk maakt om economisch aan de slag te gaan in de robotica. De cobot kan worden gebruikt voor montagewerkzaamheden, kwaliteitstests en op servicegebied. Om de robot daadwerkelijk te laten werken, zijn grijpers en zuignappen nodig. Voor dit doel biedt het bedrijf een ruime keuze aan geschikte eindeffectoren van verschillende fabrikanten op zijn marktplaats RBTX.com.

Omdat de ReBeL met een eigen massa van zo'n 8 kg en een prijs vanaf € 3970 licht en betaalbaar is, wordt hij vaak gebruikt in humanoïde toepassingen. Om deze reden heeft Igus een aantal klantverzoeken ontvangen voor een robothand die eenvoudig via plug-and-play op de ReBeL kan worden aangesloten. Daarom heeft het bedrijf een betalbarer vingergrijper ontwikkeld, die verkrijgbaar is voor slechts € 1840 euro. De humanoïde hand is compatibel met alle ReBeL-modellen. De besturing vindt plaats via DIO op het Tool Center Point, wat een eenvoudige integratie en flexibiliteit in verschillende toepassingen mogelijk maakt.

Het bijzondere aan de vingergrijper is, dat deze menselijke handbewegingen kan nabootsen. De ReBeL kan met de nieuwe hand een breed scala aan eenvoudige humanoïde taken en toepassingen uitvoeren. Te denken valt hierbij aan onderzoek en ontwikkeling aan universiteiten, maar ook taken in de horeca of entertainmentbranche zijn denkbaar.

Nauwkeurige bewegingen

Alle componenten, inclusief flens, kabels en bedieningselementen, komen rechtstreeks uit eigen productie. Daarmee kan het bedrijf de klant een 100% compatibele oplossing garanderen. De smeermiddelvrije hoogwaardige kunststoffen zorgen voor de lage prijs. De glijlagers in de scharnieren van de polymeren zijn niet alleen economisch en smeermiddelvrij, maar maken ook soepele en nauwkeurige bewegingen van de individuele vingers mogelijk. Uitgebreide tests in het eigen laboratorium garanderen de lange levensduur van de mensachtige hand.

De besturing is flexibel en kan worden uitgevoerd via verschillende interfaces, waaronder USB, TTL (5 V), seriële en interne scripting. Behalve de vingergrijper biedt Igus nog andere producten voor de ReBeL-omgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld brandwerende kappen, een zevende as, grijpersets, adapterplatensets, energietoevoersystemen, een afgewerkte werkplek en aansluitkabels.

Foto: Igus