Trends die robotisering in 2022 zullen veranderen

Thu Apr 25 2024

04 25

Trends die robotisering in 2022 zullen veranderen

22/03/2022

Door Ad Spijkers

De vraag naar robots groeit nu bedrijven in meerdere sectoren op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun productiviteit en concurrentievermogen na de pandemie te verbeteren. ABB heeft een reeks groeivoorspellingen samengesteld, waarbij is gekeken naar de belangrijkste trends die de vraag naar robots in het komende jaar stimuleren.


     

De pandemie leidde tot wereldwijde megatrends: van tekorten aan arbeidskrachten en onzekerheid in de toeleveringsketen tot de geïndividualiseerde consumenten en toenemende druk om duurzaam en veerkrachtig te werken. Dit bracht bedrijven er toe op zoek te gaan naar automatisering met behulp van robots. Naarmate technologie nieuwe mogelijkheden opent om aan de eisen van klanten te voldoen, zullen steeds nieuwe trends opduiken. Deze zullen de vraag in gebieden waar robots van oudsher niet werden gebruikt verder stimuleren.

Op basis van gesprekken met klanten, marktonderzoek en een onderzoek onder 250 bedrijven wereldwijd in meerdere sectoren, heeft het concern drie belangrijke trends geïdentificeerd die de vraag naar robots in 2022 zullen bepalen.

1. Elektrische voertuigen

De EV-revolutie brengt grootschalige veranderingen met zich mee voor de automobielindustrie. Veel landen willen de productie van voertuigen met verbrandingsmotor in de komende tien jaar aan banden leggen en uitfaseren. Hierdoor is de race naar elektrische auto's in een stroomversnelling geraakt. Fabrikanten en hun toeleveringsketens moeten de overstap van EV's naar voertuigen met verbrandingsmotor aanpakken om te kunnen voldoen aan de verschillende regelgevende kaders die de acceptatie van EV's over de hele wereld regelen. Door de snelheid en extra flexibiliteit die nodig is, zullen nieuwe en gevestigde fabrikanten afstappen van traditionele lineaire productie naar modulaire, flexibele productie.

Deze transitie gaat niet alleen over een verandering in de aandrijflijn, maar over een grotere transformatie: naar een gedigitaliseerde auto. Deze transitie zal ook zorgen voor een groeiende acceptatie van robots in combinatie met andere technologieën. Door robotisering kunnen fabrikanten de levering van componenten over fabrieken optimaliseren en geïntegreerde schaalbare, modulaire productiecellen mogelijk te maken. Deze methoden worden traditioneel geassocieerd met e-commerce en consumentengoederen, maar is nu ook vereist in de automobielsector.

Een andere belangrijke verschuiving is dat de productie van batterijen dichter bij de assemblage van voertuigen wordt gebracht om te voldoen aan de duurzaamheids- en regionale vereisten, waarvoor in de meeste gevallen geheel nieuwe faciliteiten nodig zijn.

2 E-commerce

Consumentengedrag en -verwachtingen dwingen bedrijven om nieuwe manieren te vinden om aan de vraag te voldoen. Ze ontwikkelen nieuwe kanalen via omnichannel-retailing en passen hun productielijnen en distributieprocessen aan om zowel producten als levering te personaliseren. Hierdoor zijn wereldwijd duizenden robots geïnstalleerd waar ze vijf jaar geleden nog niet werden gebruikt. Deze versnelde automatisering zal in 2022 worden voortgezet door een combinatie van consumententrends en een groeiend tekort aan arbeidskrachten.

De trend zal zorgen voor de groei van lichtere, kleinere robottoepassingen, waardoor de automatisering kan worden uitgebreid naar nieuwe gebieden van opslag- en distributieactiviteiten. Kunstmatige intelligentie in robotica en lerende robots doen hun intrede. Ze zullen naast AMR-technologieën worden ingezet, aangestuurd en beheerd door intelligente software om meer flexibiliteit, snelheid en efficiëntie te bieden.

Op meer plaatsen

Kleinere, meer betaalbare en gebruiksvriendelijke robots, zoals de verschillende cobots van ABB, helpen veel belemmeringen weg te nemen die voorheen bedrijven weerhielden om te investeren in robots. De industrie in het algemeen en kleine en middelgrote ondernemingen zoeken naar nieuwe manieren om verschillende taken te automatiseren.

Verder kijkend dan 2022 voorziet ABB een steeds grotere nadruk op connectiviteit en data-acquisitie als belangrijke factoren voor toekomstige productie. Gegevens verzameld uit intelligent geautomatiseerde processen zullen worden geanalyseerd om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Tegelijkertijd zullen meer geavanceerde en responsieve simulatie- en programmeersoftwaretools zoals RobotStudio de hele levenscyclus van robottoepassingen dekken. Dat gaat van inbedrijfstelling tot on-stream productiviteit en met behulp van AR- en VR-tools om automatisering voor klanten te vereenvoudigen.

3 Mens naast robot

Het verbeterde vermogen van robots om direct naast mensen te werken, taken te delen en te leren via AI, maakt het voor bedrijven gemakkelijker om intelligente automatisering toe te passen in nieuwe omgevingen, zoals de bouw, zorglaboratoria en zelfs restaurants en winkels. In deze toekomst zullen ingenieurs en personeel moeten worden omgeschoold. Er zal meer robottraining vereist zijn op scholen, hogescholen en universiteiten, zowel voor de vaardigheden om robots te programmeren als voor het bedienen en onderhouden ervan.

Hoewel automatisering altijd draait om productiviteit en kwaliteit, zullen vooral flexibiliteit en eenvoud de sleutel tot succes zijn. Flexibiliteit is een strategische behoefte, essentieel in de hele waardeketen. Automatisering met behulp van robots is een essentiële factor die deze flexibiliteit mogelijk maakt.

ABB wil zijn klanten helpen deze flexibiliteit te bereiken en waarde toe te voegen aan hun bedrijf. Dat doet het concern door innovatie te stimuleren om nieuwe mogelijkheden te creëren met robotica, mobiele robotica en machineautomatisering. Dit wordt ondersteund door digitale diensten en training die nodig is om het meeste uit de investering te halen.

Foto: ABB