Nieuwe Schaeffler robotcomponenten

Wed May 18 2022

05 18

Nieuwe Schaeffler robotcomponenten

13/04/2021

Door Ad Spijkers

Net als veel andere ondernemingen presenteert Schaeffler op de Hannover Messe Digital Edition virtueel innovaties op het gebied van robotica en diensten.


     

Als toeleverancier van lagers en geïntegreerde automobiel- en industriële modules ziet Schaeffler bijzondere kansen om synergieën voor de bouw van robots te realiseren. Tot het concern behoren onder meer FAG en INA (lagers), LuK (koppelingen) en Continental (banden en riemen).

Diverse technologische competenties en proceservaring uit de divisie Automotive Technologies hebben geleid tot innovaties voor de robotica.

Voor cobots en lichte robots

Het bedrijf, met vestigingen in Barneveld en Eigenbrakel (bij Waterloo), biedt de nodige componenten voor cobots en lichte robots. Met toenemende vermogensdichtheid en precisie van deze componenten kunnen cobots en lichtgewicht robots worden gebruikt in toepassingsgebieden die hogere snelheden, precisie- en reinheidsklassen en een hoger laadvermogen vereisen.

Schaeffler biedt de componenten afzonderlijk aan of als op elkaar afgestemde systemen die voldoen aan de eisen van de klant voor maximale compactheid, dynamiek en prestaties. Ze verbeteren niet alleen de prestaties van lichtgewicht robots en cobots, maar openen ook andere toepassingsgebieden voor hen. Zo biedt de combinatie van de DuraWave RTWH-tandwieloverbrenging, XZU hoekcontactnaaldlagers en UPRS motor (foto) een compact totaalsysteem met hoge dynamiek en prestaties.

Componenten voor cobots en lichte robots

Het dubbelrijige hoekcontactnaaldlager XZU is speciaal ontwikkeld voor de gewrichten van cobots en lichtgewicht robots. Dit lager heeft dezelfde doorsnede als de veelgebruikte kruisrollagers en is 1: 1 daarmee uitwisselbaar. De lagers kunnen ook worden gebruikt als hoofdlagers voor robotwielen. Een belangrijk voordeel in het ontwerp van de XZU is, dat deze 100% lekvrij voor smeermiddel is. Dit maakt het lager geschikt voor gebruik in ruimtes waar de hoogste eisen worden gesteld aan hygiëne en reinheid, zoals in voedselverwerking, medische technologie en halfgeleiderproductie.

De DuraWave RTWH precisie-overbrenging van Schaeffler heeft een hoge nauwkeurigheid, koppeldichtheid en levensduur. Een geoptimaliseerde tandgeometrie van de spievertanding maakt een gelijkmatige verdeling van de belasting over de vertanding en een volledige tandingrijping mogelijk. Een speciaal gelegeerd staal en een gecombineerde warmte- en oppervlaktebehandeling zorgen voor hoge vermoeiingssterkte, slijtvastheid en duurzaamheid.

De motoren van de nieuwe UPRS-serie zijn afgestemd op de afmetingen van de robottandwieloverbrenging en zijn afzonderlijk of als motorreductor verkrijgbaar. Door innovatieve materialen te gebruiken, kunnen zowel het gewicht als de installatieruimte van de actieve componenten worden verminderd ten gunste van een betere algehele dynamiek.

Lineaire as

Met een zevende as van een robot is het mogelijk om bestaande werkplekken te vergroten en zo nieuwe productieruimtes volledig te automatiseren. Schaeffler biedt lineaire assen uit de MDKUVE-serie met een servomotorreductor, kabelweerstandoplossing, vloer- of plafondmontagekit en adapterplaat voor de robot. De lineaire kan volledig worden geïntegreerd in de software en kan eenvoudig worden geïntegreerd in de robotbesturing van de klant.

Foto: Schaeffler