Schoonmaakrobot voor bedrijfsvloeren

Thu Jul 25 2024

07 25

Schoonmaakrobot voor bedrijfsvloeren

31/05/2024

Door Ad Spijkers

De Zaco X1000 is een schoonmaakrobot voor professioneel gebruik, die zorgt voor een hygiënisch schone werkplek.


     

Robovox Distributions in Gelsenkirchen is het meest bekend als leverancier van  dweil- en stofzuigrobots voor de particuliere markt. Op de onlangs gehouden Interclean in Amsterdam presenteerde het bedrijf een nieuw model waarmee het de commerciële markt betreedt. Met de Zaco X1000 mikt men op kantoortuinen, restaurants, hotels, kleine magazijnen, de detailhandel, scholen en openbare gebouwen.

Gebruik

De robot is gemakkelijk in bedrijf te nemen. Zodra het laadstation is geïnstalleerd en de X1000 voldoende is opgeladen, maakt hij automatisch een kaart van het reinigingsgebied en is hij na slechts enkele minuten volledig klaar voor gebruik. De 3D-kaarten worden in real-time gemaakt met behulp van lichtgolven door een fotosensor. De 'time of flight' sensor en kruislijnlaser detecteren obstakels en voorkomen botsingen, zelfs in drukke omgevingen.

Met een zuigkracht van 20.000 Pa neemt de robot niet alleen fijn vuil, maar vooral grover vuil gemakkelijk op. Dankzij de modulaire structuur zijn slechts enkele bewegingen nodig om de reinigingsmodules te vervangen. Dit zorgt voor een optimale bruikbaarheid, mede omdat de robot ook drempels tot 25 mm hoogte kan nemen.

Techniek

De X1000 is voorzien van een tweetraps cycloonafscheidingssysteem, dat stof en grof vuil van elkaar scheidt. De stoftank van 3 dm3 vangt gemakkelijk het grove vuil op en kan eenvoudig worden geleegd. Een geladen robot kan 250 m2 vloeroppervlak per uur en 1.000 m2 in totaal schoonmaken. Een volle lithium-ion-batterij zorgt voor een werktijd van 360 min. Als de batterij leeg raakt, rijdt de robot zelf naar zijn laadstation.

Voor de navigatie zijn behalve de time of flight sensor en kruislijnlaser nog Lidar, stereocamera's en een ultrasone sensor beschikbaar. Ook is de X1000 voorzien van een display aan de boenzijde. Er zijn modules voor harde vloeren en voor tapijt en is voorzien van een afwasbaar HEPA 13 filter. De zuiger is opvallend compact voor zijn prestaties: 276 mm x 372 mm x 365 mm en brengt 11,3 kg op de weegschaal. Met 62 dB is het ook nog een stille robot.

Foto: Robovox Distributions