Nieuwe compacte mestrobot van JOZ

Thu Jul 25 2024

07 25

Nieuwe compacte mestrobot van JOZ

28/11/2023

Door Ad Spijkers

De Noordhollandse fabrikant introduceert een compacte en wendbare mestrobot die goede prestaties levert.


     

Wie op zoek is naar een kleine en wendbare mestrobot met een groot resultaat kan vanaf vandaag aankloppen bij JOZ in Westwoude (tussen Hoorn en Medemblik). De Nano gedoopte robot is geschikt voor zowel roostervloeren als semi-dichte vloeren. Voor een dichte vloer die langer is dan 20 m adviseert het bedrijf om te kiezen voor de Barn-E mestrobot. Deze is speciaal ontwikkeld voor (grotere) dichte vloeren.

Mestrobot

Stalreinigingsrobot Nano is een volledig automatische mestrobot voor melkveestallen. Door de JOZ transpondertechnologie kan de robot vrij rijden zonder wandgeleiding. Door de hoge capaciteit en de straalsproeiers voor én achter is de vloer altijd schoon. Dat heeft een positief effect op het welzijn van het vee. De robot is geschikt voor stallen met een roostervloer en kan, als de robot regelmatig rijdt, maximaal 20 m dichte vloer schuiven. De robot kan zelfs voedselresten en boxvulling in de mestgang.

De Nano kan een stal tot 250 koeien aan. Met een snelheid van 6,5 m/min en een schuif tot maximaal 185 cm schuift hij de stal schoon. Kleinere schuiven zijn ook beschikbaar (vanaf 120 cm). Optioneel kan de gebruiker (bij elke breedte) kiezen voor straalsproeiers en een liftfunctie. Deze laatste is een uitkomst op plekken waar de robot bijvoorbeeld een voergang over moet steken. Op deze manier komt er geen vuil op de voergang.

Techniek

Het is de nieuwste én de meest compacte mestrobot van deze fabrikant. Met een machinebreedte van maar 70 cm kan hij zelfs de smalste mestgangen gemakkelijk reinigen. Hierdoor houdt de robot de stalvloeren optimaal schoon.

De transpondertechnologie van JOZ maakt het mogelijk om de Nano tot 22 routes aan te leren. Met zijn effectieve straalsproeisysteem (met vijf stralen voor én achter) levert de wendbare mestrobot een goed resultaat. Door de sproeifunctie kan de Nano de droge mest gemakkelijker schuiven. In totaal kan hij 110 dm3 water vervoeren. Bij gebruik van sproeiers wordt het water met 2,5 dm3/min over de vloer gespreid. De dosering anders afstellen is mogelijk.

Foto: JOZ