Verkoop servicerobots wereldwijd gegroeid

Thu Nov 30 2023

11 30

Verkoop servicerobots wereldwijd gegroeid

26/10/2022

Door Ad Spijkers

De verkoop van professionele servicerobots steeg in 2021 met maar liefst 37%. Per regio kwam de sterkste groei uit Europa met een marktaandeel van 38%, gevolgd door Noord-Amerika met 32% en Azië met 30%. Tegelijkertijd groeide de verkoop van nieuwe robots voor consumenten met 9%. Dit staat in het rapport World Robotics 2022 - Service Robots, uitgegeven door de International Federation of Robotics (IFR).


     

De verkoop van professionele servicerobots steeg in 2021 met maar liefst 37%. Per regio kwam de sterkste groei uit Europa met een marktaandeel van 38%, gevolgd door Noord-Amerika met 32% en Azië met 30%. Tegelijkertijd groeide de verkoop van nieuwe robots voor consumenten met 9%. Dit staat in het rapport World Robotics 2022 - Service Robots, uitgegeven door de International Federation of Robotics (IFR).

Servicerobots voor professioneel gebruik zijn zeer divers. Ze zijn meestal ontworpen om een specifieke taak uit te voeren en zijn te vinden in magazijnen, in ziekenhuizen en luchthavens of op melkveebedrijven bij het automatisch melken van koeien.

Vijf toptoepassingen

In 2021 werden ongeveer 121.000 professionele servicerobots verkocht; meer dan één op de drie gebouwde robots was bedoeld voor het vervoer van goederen of vracht. De meeste daarvan worden gebruikt in binnenomgevingen zoals fabrieken, waar het grote publiek geen toegang toe heeft. Deze robots zijn dan ook niet ontworpen om met openbaar verkeer om te gaan. In deze categorie produceren in totaal 286 bedrijven servicerobots.

Horecarobots worden steeds populairder, maar vergeleken met het marktpotentieel zijn de verkoopcijfers nog steeds laag. In 2021 werden meer dan 20.000 eenheden (+85%) verkocht. Robots in deze categorie worden ofwel gebruikt voor het bereiden van eten en drinken of voor mobiele begeleiding, informatie, en teleaanwezigheid.

De verkoop van medische robots steeg met 23% tot 14.823 eenheden. Het merendeel betreft chirurgische robots, gevolgd door robots voor revalidatie en niet-invasieve therapie. Het aandeel robots voor diagnostiek is nog steeds relatief laag.

De vraag naar professionele schoonmaakrobots groeide met 31%. Er werden meer dan 12.600 eenheden verkocht. De belangrijkste toepassing in deze groep is vloerreiniging. Ook desinfectierobots die desinfecterende vloeistoffen spuiten of ultraviolet licht gebruiken om virussen te vernietigen, zien sinds het begin van de Covid-19-pandemie een sterk groeiende vraag. Andere professionele schoonmaakhulpen zijn raam-, zwembad- en zonnepaneelreinigingsrobots.

Robotica speelt een belangrijke rol in de digitalisering van de landbouw met meer dan 8.000 verkochte eenheden (+6%) in 2021. Robots zijn goed ingeburgerd in het melken van koeien, bijgestaan door stalreinigingsrobots en voerrobots. Robots voor de teelt van gewassen staan nog in de kinderschoenen.

Voor consumenten

Servicerobots voor consumenten worden voornamelijk gebruikt in huishoudelijke omgevingen. Ze helpen bij het stofzuigen, de vloer schoonmaken of tuinieren. Ook worden ze gebruikt voor sociale interactie en educatie. Deze servicerobots worden geproduceerd voor een massamarkt met totaal andere prijzen en marketing vergeleken met servicerobots voor professioneel gebruik.

Robots voor huishoudelijke taken vormden de grootste groep consumentenrobots. In 2021 werden bijna 19 miljoen stuks (+12 %) verkocht. Stofzuigrobots en andere robots voor het reinigen van vloeren binnenshuis zijn momenteel de meest gebruikte toepassing. Dit soort servicerobots is al in menig buurtwinkel verkrijgbaar, waardoor hij goed bereikbaar is voor de consument. Tuinierrobots zijn meestal grasmaairobots. De verwachting is dat deze markt de komende jaren met gemiddeld lage dubbelcijferige groeipercentages zal groeien.

Thuiszorgrobots die een vergrijzende bevolking ondersteunen om zelfstandig thuis te blijven, vormen een groeiende nichemarkt.

Structuur

Hoewel de servicerobotica-industrie een jonge en groeiende industrie is, is 87% van de producenten van servicerobots wereldwijd vóór 2017 opgericht. Het aandeel start-ups is de afgelopen jaren afgenomen omdat de focus van de industrie is verschoven naar software en applicaties ontwikkeling. Veel leveranciers van servicerobots gebruiken hardware van derden om een oplossing te creëren en worden daarom niet meegeteld als een servicerobotproducent in IFR-statistieken van de industriestructuur.

De marktobservatie van de IFR suggereert twee redenen voor het afnemende aandeel start-ups. Sommige marktsegmenten hebben al een volwassenheidsniveau bereikt waardoor bedrijven groeien, bijvoorbeeld AMR's voor magazijnlogistiek. Verder verschoven de oprichtingsactiviteiten van de ontwikkeling van hardware naar softwareontwikkeling en applicatieontwikkeling. Veel servicetoepassingen zijn gebaseerd op collaboratieve industriële robots, gekocht bij een industriële producent. De leverancier van de servicerobot wordt daarom niet beschouwd als een robotproducent - de robot wordt ingekocht bij een derde partij. Deze bedrijven treden op als systeemintegrators, combineren verschillende componenten en ontwikkelen software om een oplossing te creëren.

Het rapport World Robotics 2022 Service Robots en het eerder verschenen World Robotics 2022 Industrial Robots kunnen hier worden besteld. Andere (gratis) informatie is hier beschikbaar.

Ill.: IFR