Australische robot bouwt huizen

Tue Nov 28 2023

11 28

Australische robot bouwt huizen

02/06/2021

Door Ad Spijkers

In West-Australië is de eerste door een robot gebouwde woning opgeleverd. De draagmuren plaatsen kostte nog geen vier dagen.


     

De eengezinswoning in Dayton, een buitenwijk van Perth, is het eerste huis in Australië dat door een robot is gebouwd. De dragende muren van het pand zijn met behulp van de nieuwe technologie in slechts drie en een halve dag geplaatst. Het pand heeft vier slaapkamers en twee badkamers en een oppervlakte van 220 m². Het pand heeft een alarmsysteem met gesloten televisiecircuit en slimme bedrading met Control 4 automatiseringstechnologie.

Bouwrobot

De Hadrian X gedoopte robot is gemaakt door het ook in Perth gevestigde bedrijf Fastbrick Robotics (FBR). Het gaat om een robotarm die op een vrachtwagen, binnenschip of kraan kan worden gemonteerd en 1000 stenen per uur kan leggen. Menselijke metselaars leggen over het algemeen ongeveer 500 stenen per dag.

De Hadrian X is een middel om het acute tekort aan werknemers in de bouwsector in Australië en de rest van de wereld aan te pakken. Met de robot wil FBR een veiligere, snellere, nauwkeurigere, minder verspillende en uiteindelijk goedkopere oplossing bieden voor baksteenconstructies.

De robot plaatst de blokken op basis van een digitale bouwtekening. FBR stelt die tekening ook ter beschikking aan andere bedrijven, zodat installateurs van water, elektra, keukens, et cetera al voorbereidingen kunnen treffen terwijl het casco nog wordt opgetrokken. Ze hoeven dus niet op elkaar te wachten en ter plaatse metingen te doen. Dit betekent dat de complete woning aanzienlijk sneller kan worden opgeleverd.

Potentieel

De Hadrian X zou kunnen samenwerken met traditionele metselaars, die niet alleen de machine kunnen bedienen, maar ook meer ambachtelijk, ingewikkeld metselwerk kunnen leveren. De robot heeft het potentieel om de bouwsector te helpen, nu die een groot tekort aan arbeiders heeft als gevolg van de drukte op de nieuwe huizenmarkt. Specifiek in West-Australië speelt ook de wederopbouw van gemeenschappen in het middenwesten van de deelstaat een rol. Deze werd medio april getroffen door cycloon Seroja.

FBR heeft een aantal pilotprogramma’s afgerond in samenwerking met bouwers in West-Australië en Mexico. Ook werkt het bedrijf aan pilotprogramma’s met Wienerberger en Xella, twee van de grootste Europese fabrikanten van blokken, in de aanloop naar een geplande expansie naar Europa na de Covid-19 crisis.

Foto: Fastbrick Robotics