Nederlandse winnaars Europese ABB-award

Thu May 02 2024

05 02

Nederlandse winnaars Europese ABB-award

19/01/2024

Door Ad Spijkers

Tijdens een online ceremonie reikte ABB Robotics vijf awards uit, waarvan er twee naar Nederland gingen.


     

De robotfabrikant reikte de erkenningen uit aan Rob Welding (Dodewaard, Outstanding Performance), Teqram (Zwolle, innovatiefste oplossing), Intec Robotics (Italië, 'lifetime achievement'), Geku Automation (VK, duurzaamheid) en R. Automatic (Zweden, beste cobot-applicatie). Cybe Construction (Oss) behoorde de genomineerden voor duurzaamheid, maar ontving de award helaas niet.

RobWelding

ABB Benelux nomineerde RobWelding in 2023 met als toelichting dat eigenaar Karel van Vlastuin goed werk heeft geleverd door het bedrijf flink te bouwen. Zeventien jaar geleden startte hij alleen, nu heeft hij 25 werknemers en verkocht inmiddels meer dan 120 ABB-robots. Daarmee realiseert het bedrijf een jaaromzet van 5,5 miljoen euro.

RobWelding is voor ABB Benelux belangrijk als partner tegen de zware concurrentie in de Europese lasmarkt. ABB Benelux ziet RobWelding groeien als een stabiele en trouwe systeemintegrator. Door zij aan zij te staan met klanten en actief mee te werken aan hun behoeften, zorgt de integrator voor lassystemen er voor dat robotlassen voor iedereen mogelijk is.

RobWelding is gespecialiseerd in het leveren van standaard en op maat gemaakte booglascellen en -systemen. De Ready Robotic Cell is voorzien van een opbouwunit met daarop een lasrobot, waardoor alle lasposities gemakkelijk toegankelijk zijn. Het bedrijf leverde in 2023 twee opvallende projecten op: geautomatiseerd 5G-mastlassen voor VDL Mast Solutions en een turnkey oplossing voor de 1 m2 grote trap van EeStairs. In 2024 gaan de ontwikkelingen door met de ontwikkeling van een GoFa Welding-cel.

Van Vlastuin is uiteraard blij met de erkenning. Zijn bedrijf neemt al jaren een constante stroom aan robots en manipulatoren af bij ABB. Hiermee bouwen zijn medewerkers projecten die het goed doen in de markt. RobWelding verzorgt ook de service ervan.

Teqram

Innovatie is een van de drijvende krachten in de branche. Dit is het domein van creatieve geesten die voortdurend de grenzen verkennen van wat mogelijk is met robots. De Teqram EasyGrinder biedt een volledig autonome oplossing voor het afwerken van plasma- en autogeen gesneden plaatwerkonderdelen, zonder enige programmering of teaching.

Voorheen vormde het programmeren van de robot de grootste hindernis om kleine series of enkele stuks economisch te produceren. Teqram heeft de EasyEye 3D vision-sensor met een eigen intelligente robotbesturing ontwikkeld om de ABB robots autonoom te laten werken, zonder menselijke tussenkomst. Hierdoor kunnen vakmensen zich richten op vakwerk, terwijl saai repeterend werk door robots wordt uitgevoerd. Dit draagt niet alleen bij aan een verbetering van de arbeidsomstandigheden, maar maakt metaalbedrijven ook concurrerender.

Teqram ziet de toekenning van deze innovatieprijs door ABB als erkenning en waardering. Behalve voor de EasyGrinder zet Teqram de robots ook in voor zijn andere autonome robotsystemen, zoals voor het automatisch be- en ontladen van ontbraam-, straal- en freesmachines en het uitsorteren van lasersnijdelen. Deze systemen worden inmiddels wereldwijd met groot succes geleverd.

Foto: Teqram