Robot maakt 3D-printen van zand betaalbaar

Tue Nov 28 2023

11 28

Robot maakt 3D-printen van zand betaalbaar

21/04/2022

Door Ad Spijkers

De ExOne S-Max Flex is een gebruiksvriendelijk robotsysteem voor het 3D-printen van grote en complexe zandvormen en kernen voor metalen gietstukken.


     

Desktop Metal in Burlington (Massachusetts) heeft de lancering aangekondigd van de ExOne S-Max Flex, een schaalbaar groot formaat binder jetting-systeem dat 3D-zandgereedschap print. Gieterijen kunnen het systeem gebruiken om snel complexe metalen onderdelen te gieten voor onder meer de lucht- en ruimtevaart-, automobiel- en energie-industrie.

ExOne, dat eind 2021 door Desktop Metal werd overgenomen, is leverancier van digitale zandprintoplossingen voor gieterijen. Het nieuwe systeem combineert ExOne's expertise op het gebied van zandprinten met Desktop Metal SPJ-technologie in een betaalbare architectuur. SPJ (Single Pass Jetting) is gepatenteerde technologie van Desktop Metal om met hoge snelheden en lage kosten onderdelen 3D te printen.

Snel en betaalbaar

Om zijn visie op Additive Manufacturing 2.0 te realiseren, wilde Desktop Metal seriematig 3D printen voor een breed scala aan toepassingen praktisch maken in termen van snelheid, kosten en materiaalbeschikbaarheid. Het bedrijf heeft de nieuwe S-Max Flex vanaf nul ontworpen met gebruikmaking van SPJ-technologie. Het systeem maakt 3D zandprinten toegankelijk voor elke gieterij, zodat meer bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van Additive Manufacturing 2.0, zoals gedistribueerde, lokale productie.

De S-Max Flex komt op de markt in een tijd van grote vraag naar gietstukken, terwijl gieterijen kampen met uitdagingen om personeel te vinden. Na jaren van krimp ervaart de Amerikaanse metaalgietindustrie groei als gevolg van veranderingen in de toeleveringsketen door de Covid-19 pandemie. Uit recent onderzoek van de American Foundry Society blijkt dat 90% van de deelnemende Noord-Amerikaanse gieterijen zakelijk positieve vooruitzichten heeft en in de komende twaalf maanden wil investeren, onder meer in 3D-printers.

Techniek

De S-Max Flex combineert een ABB robot met een nieuw printkopontwerp. De eindeffector print bindmiddel in een vorm die groeit naarmate de onderdelen laag voor laag worden opgebouwd. laag. De SPJ-technologie van Desktop Metal zorgt voor een opbouwsnelheid tot 115 dm3/u, wat gieterijen een snelle en betrouwbare productie biedt. Ze kunnen hierdoor efficiënter werken in tijden van aanhoudende personeelstekorten, evenals een snellere return on investment. De S-Max Flex is een aanvulling op premium S-Max en S-Max Pro oplossingen die wereldwijd in gieterijen worden gebruikt.

De S-Max Flex print standaard silicazand met furaan bindmiddelen en levert de uiteindelijke onderdelen af met een maatnauwkeurigheid van +/- 0,5 mm. Het systeem wordt geleverd met verschillende accessoires en veiligheidsvoorzieningen die kunnen worden geconfigureerd voor verschillende ruimtes.

Ook voor andere sectoren

Ook andere industrieën kunnen profiteren van de grote afmetingen die de S-Max Flex kan printen van en de mogelijkheid om een verscheidenheid aan poeders te binden. Er wordt al zandvormen voor kunststof thermovormen, composiet lay-up en gereedschappen gedrukt op S-Max-machines. Ook bijproducten van de houtafvalstroom worden verwerkt tot consumentenproducten. Het nieuwe systeem is ook te gebruiken om op grote schaal economisc grote houten onderdelen te printen. En er lopen nog meer projecten voor het printen van teruggewonnen beton en andere materialen.

Foto: Business Wire