Robothulpjes in ziekenhuis

Fri Apr 19 2024

04 19

Robothulpjes in ziekenhuis

19/03/2021

Door Joanna Hughes

Robots schieten op veel plekken te hulp in drukke tijden. Zo zet het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis nu ook twee nieuwe robothulpjes in tijdens de coronadrukte.


     

 

Een van deze robots desinfecteert de corona-afdeling met UV-licht. Veel ziekenhuizen werken al een tijdje met verschillende soorten robots. Zo zijn er chirurgische robots die assisteren bij operaties en bezorgrobots die bloedmonsters naar het lab brengen. Nu is er dus ook de desinfectierobot. Met behulp van UV-straling maakt hij de corona-verpleegafdelingen in het ziekenhuis virusvrij. Dit verkleint de kans op besmetting voor de menselijke schoonmakers. Ook is de robot een heel stuk sneller. Hij desinfecteert een kamer in slechts tien minuten. Zijn menselijke collega’s hebben hier een uur voor nodig.

De andere nieuwe robot zal bezoekers bij de ingang informeren over de coronamaatregelen. Hij staat binnenkort bij de ingang van Rijnstate en herinnert mensen eraan om anderhalve meter afstand te houden. Bij het Radboudumc wordt sinds een week geëxperimenteerd met een robot bij de entree. De eerste reacties hierop zijn positief.

Bron en beeld: www.omroepgelderland.nl