Automatisch lossen in distributiecentra

Fri Apr 26 2024

04 26

Automatisch lossen in distributiecentra

31/01/2022

Door Ad Spijkers

DHL is de eerste commerciële klant voor de Stretch-robot van Boston Dynamics


     

DHL Supply Chain investeert vijftien miljoen dollar (13,4 miljoen euro) in robotica-oplossingen van Boston Dynamics. Met de investering gaat de Amerikaanse dochter van Deutsche Post DHL Group de processen in zijn distritutiecentra in Noord-Amerika verder automatiseren.

De meerjarige overeenkomst begint met het leveren van Stretch aan DHL-locaties. De nieuwste robot van Boston Dynamics is speciaal ontworpen om het losproces in distributiecentra te automatiseren. De overeenkomst markeert de eerste commerciële aankoop van Stretch, die in 2021 werd onthuld. De investering maakt deel uit van de Accelerated Digitalization-agenda van DHL Supply Chain, een strategie voor het ontwikkelen en opschalen van innovatieve oplossingen en nieuwe technologieën.

Dozen schuiven

Stretch zal in het magazijn verschillende taken voor het verplaatsen van dozen uitvoeren, te beginnen met het lossen van vrachtwagens. Na de eerste implementatie zal de multifunctionele mobiele robot aanvullende taken uitvoeren om andere delen van de workflow in magazijnen te ondersteunen, waardoor magazijnactiviteiten effectief worden geautomatiseerd.

Voor DHL Supply Chain spelen investeringen in magazijnautomatisering een belangrijke rol bij het verhogen van de operationele efficiëntie en het verbeteren van de service voor de klanten. Stretch pakt complexe industriële uitdagingen aan door middel van flexibele automatisering. DHL kan deze regionaal en wereldwijd repliceren en schalen.

Techniek

De technologie van Stretch bouwt voort op de jarenlange ervaring van Boston Dynamics in robotica. Doel is een flexibele, gemakkelijk te integreren oplossing te creëren die in elk magazijn kan werken om de goederenstroom te vergroten. Tevens wordt de veiligheid van medewerkers verbeterd door fysiek veeleisende taken over te nemen.

Stretch heeft een compacte, omnidirectionele mobiele basis, een op maat ontworpen lichtgewicht arm en een slimme grijper met geavanceerde detectie en bedieningselementen. De mobiele robot kan een grote verscheidenheid aan soorten en maten dozen aan. Hij bevat ook de computer vision technologie van Boston Dynamics, waarmee het dozen gemakkelijk en zonder enige voorprogrammering kan identificeren. Stretch kan zich autonoom door complexe situaties heen werken, zoals ongeordende stapelconfiguraties en het bergen van gevallen dozen.

De implementatie van de eerste Stretch-eenheden in DHL-magazijnen begint dit voorjaar. De logistieke dienstverlener wil het gebruik van de robots van Boston Dynamics de komende jaren in fasen geleidelijk opschalen voor extra taken en in meerdere vestigingen.

Foto: Boston Dynamics