Populaire AI-cursus nu ook in het Nederlands

Wed Jun 12 2024

06 12

Populaire AI-cursus nu ook in het Nederlands

23/03/2021

Door Ad Spijkers

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en de TU Delft lanceren vandaag de Nederlandse versie van de gratis cursus Elements of AI.


     

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) speelt een steeds grotere rol in ons werk. Deze technologie ontwikkelt zich snel in alle sectoren, van de cultuursector tot de zorg en van techniek tot het onderwijs en ons privéleven. Hierdoor stijgt de behoefte aan kennis over AI. NL AIC en TU Delft ondersteunen de ontwikkeling van AI-onderwijs binnen alle sectoren in Nederland.

Beide organisaties vinden het belangrijk dat basisinformatie en kennis over AI, de toepassing en eventuele gevolgen ervan voor iedereen toegankelijk is. Ze hebben daarom de handen ineengeslagen, en de cursus Elements of AI in het Nederlands beschikbaar gemaakt. Meer dan 630.000 mensen in heel Europa schreven zich al voor de cursus in. 

Elements of AI is een gratis online cursus die deelnemers inzicht geeft in de basis van Artificiële Intelligentie (AI). De cursus biedt gedegen basiskennis over AI en is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in AI. Er komt geen complexe wiskunde of programmeren aan te pas, waardoor de cursus toegankelijk blijft.

Fundamentele principes en algoritmes

Elements of AI bestaat uit zes hoofdstukken en behandelt verschillende aspecten van AI, waaronder de basisdefinities, neural networks, machine learning en maatschappelijke implicaties. Na het volgen van de cursus zijn deelnemers in staat om onder andere:

  • de filosofische kernproblemen met betrekking tot AI te verwoorden
  • de regel van Bayes toe te passen om in eenvoudige scenario’s risico’s af te leiden
  • onderscheid te maken tussen supervised en unsupervised machine learning
  • de technische methoden die ten grondslag liggen aan neural networks te begrijpen
  • enkele grote maatschappelijke gevolgen van AI te herkennen.

De deelnemer kan zijn of haar eigen tempo bepalen en krijgt na afloop een certificaat. 

Samenwerkingspartners

De cursus is ontworpen door de Universiteit van Helsinki in samenwerking met het technologiebedrijf Reaktor en werd gefinancierd door de Finse regering. Met steun van de Europese Commissie kunnen nu ook andere Europeanen de cursus in hun eigen taal volgen.

De TU Delft en de NL AIC trekken samen op om de cursus beschikbaar te maken in Nederland. Onderzoekers van de TU Delft modereren de cursus en beantwoorden samen met studentassistenten in informatica de vragen van de deelnemers.

Voor meer informatie en het aanmelden voor de cursus kunt u terecht op de site van de cursus. Hebt u interesse in meer verdiepende cursussen over AI dan kunt u terecht bij het Professional Certificate Programme AI in Practice.