Comau introduceert nieuwe snelle cobot

Fri Mar 29 2024

03 29

Comau introduceert nieuwe snelle cobot

18/03/2021

Door Ad Spijkers

De nieuwe Racer-5-0.80 cobot van Comau komt tegemoet aan de groeiende vraag naar snelle maar economische cobots in verschillende toepassingsgebieden.


     

De Racer-5 gaat in tegen de overtuiging dat collaboratieve robots traag zijn: de zesassige gelede robot kan werken met snelheden tot 6 m/s. Met een draagvermogen van 5 kg en een reikwijdte van 809 mm zorgt hij voor een goede efficiency en veilig bedrijf.

De cobot kan onmiddellijk overschakelen van een co-operatieve modus naar volle snelheid wanneer er geen operator aanwezig is. Met zijn herhaalbaarnauwkeurigheid van 0,03 mm en bewegingsflexibiliteit kan dit hoge productiesnelheden opleveren.

Kracht én snelheid

Met de Racer-5 cobot kunnen systeemintegrators en eindgebruikers zelfs geavanceerde productieprocessen automatiseren zonder in te boeten aan snelheid, precisie of collaboratieve intelligentie. Omdat de robot in twee modi werkt, kunnen klanten één enkele, krachtige oplossing installeren in plaats van twee afzonderlijke robots te moeten inzetten. De veiligheidsfuncties zijn gecertificeerd door TÜV Süd.

De cobot kan worden gebruikt binnen elke high-performance lijn zonder dat afschermingen nodig zijn, waardoor de veiligheidskosten en de benodigde vloeroppervlakte worden beperkt. De Racer-5 beschikt over geïntegreerde LED-verlichting voor real-time bevestiging van de status van de werkcel.

De aansluitingen aansluitingen voor elektra en perslucht zijn op de onderarm geplaatst. Dit biedt een grote wendbaarheid en minimaliseert het risico op schade. Hierdoor kan de Racer-5 cobot een hogere productiekwaliteit, betere prestaties, snellere cyclustijden en lagere kapitaaluitgaven bieden.

Eigenschappen

Comau schat dat de wereldwijde markt voor compacte collaboratieve robots een gemidelde jaarlijkse groei van maximaal 45% over 5 jaar zal bereiken. Dit is grotendeels het gevolg van de wereldwijde behoefte om de complexiteit van processen te verminderen en activiteiten te elimineren die geen toegevoegde waarde hebben. Door geavanceerde veiligheidsfuncties toe te voegen aan de Racer-5 industriële robot claimt Comau een snelle, betrouwbare en gebruiksvriendelijke cobot te bouwen die kan worden gebruikt in elke situatie waar cyclustijden en nauwkeurigheid van het grootste belang zijn.

De Racer-5 heeft een stijve constructie die jaar na jaar een hoge (herhaal)nauwkeurigheid mogelijk maakt. De cobot is daarmee geschikt voor assemblage, materiaalverwerking, machinebesturing, dispensing en pick-and-place-toepassingen binnen de automobiel-, elektra- en algemene industriesectoren. Bovendien kan de compacte cobot gemakkelijk worden getransporteerd en vrijwel overal worden geïnstalleerd, waardoor gebruikers hun processen kunnen optimaliseren en hun investering zijn waarde behoudt.

Comau is onderdeel van Stellantis (Fiat, Peugeot etc.) en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Robotics Benelux.

Foto: Comau