Vingers bewegen objecten in één greep

Thu Mar 28 2024

03 28

Vingers bewegen objecten in één greep

12/11/2021

Door Ad Spijkers

Spaanse onderzoekers ontwikkelden een prototype van sterk gearticuleerde adaptieve vingers met een huid, die om zijn as kan draaien.


     

'Rolling Fingers' is de nieuwe robothand, ontworpen door onderzoekers van de School of Industrial Engineering van de Universidad de Málaga. De hand kan objecten in één greep verplaatsen, zonder twee armen te gebruiken, wat een voordeel is voor veel robottoepassingen.

Adaptieve vingers

Het is het eerste prototype van sterk gearticuleerde adaptieve vingers met een huid. De hand kan met verschillende snelheden om zijn as draaien. Tegelijkertijd kunnen de vingers door een pees gestuurd adaptieve grijphandelingen uitvoeren. Het vermogen om niet-rigide objecten veilig in de hand te manipuleren, dat wil zeggen zonder het object te laten vallen, voegt een groot potentieel toe aan elke robotarm en vereenvoudigt het proces aanzienlijk.

Vroeger had een mobiele robot twee handen nodig wanneer hij een taak moest uitvoeren, of deze nu industrieel of klinisch was. Om bijvoorbeeld de hartslag van patiënten te controleren, was één handig nodig om deze te meten en een andere om de mouw van de patiënt op te rollen.

Het nieuwe ontwerp past zich aan aan het silhouet van het object dat het vastpakt. Het kan draaien, de tijd die nodig is om elke actie uit te voeren verkorten en verschillende soorten bewegingen maken. Deze eigenschappen maken de hand naar eigen zeggen optimaal voor het verplaatsen van groente- en fruitproducten of voor industriële toepassingen, zoals leidinginstallaties.

Eerste prototype

'Rolling Fingers' is ontwikkeld binnen de ondezoekslijn 'Robotics for physical human-robot interaction' van de universiteit, in samenwerking met University College London. Op dit moment heeft het prototype drie vingers, maar onderzoekers werken al aan een prototype met vier vingers. Met minstens drie vingers die twee actieve vrijheidsgraden bieden (grijpen en axiale rotatie) kunnen de onderzoekers robotgrijpers creëren die objecten op een gecontroleerde manier met een enkele greep kunnen verplaatsen.

Als volgende stap bouwen de onderzoekers een demo om deze zowel op industrieel niveau als op lange termijn in mens-robot-interacties te kunnen testen.

Foto: Universidad de Málaga