Bladsnijrobot voor de tomatenteelt

Fri Apr 26 2024

04 26

Bladsnijrobot voor de tomatenteelt

27/09/2021

Door Ad Spijkers

De GreenTech Kompano snijdt 24/7 autonoom blad in de tuinbouw.


     

De vraagstukken waar telers mee te maken krijgen worden steeds complexer. Vakkundig en betaalbaar personeel wordt schaars terwijl de vraag naar voedsel wereldwijd blijft groeien. Robotica biedt hiervoor een oplossing. Door vele variabelen, de complexiteit en de continue veranderende omstandigheden in een kas vragen telers om intelligente en gebruikersvriendelijke technologie gecombineerd met operationele robuustheid en duurzaamheid.

Bladsnijrobot

Priva in De Lier (Westland) heeft de afgelopen jaren veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van robotica-innovaties voor de tuinbouw. Het bedrijf introduceert nu met de GreenTech Kompano de eerste autonome, volautomatische bladsnijrobot voor de tomatenteelt in de wereld. Kompano verhoogt de continuïteit en voorspelbaarheid van de dagelijkse werkzaamheden, terwijl de kosten gelijk blijven of lager worden. Na een periode van onderzoek, ontwikkeling en doorontwikkeling met telers in de praktijk, is Kompano nu gereed voor gebruik in de markt.

De Kompano is ontworpen om 24/7 blad te snijden. De eerste robot biedt gebruikers een economisch haalbaar alternatief voor het handmatig ontbladeren van tomatenplanten. Slimme algoritmes en een gepatenteerde actuator garanderen een doeltreffendheid van meer dan 85% bij een wekelijkse reikwijdte van 1 ha.

De robot is eenvoudig te bedienen met een smart device en kan worden aangepast aan de voorkeuren en eisen van de gebruiker. Hij werkt goed naast de medewerkers en neemt de meer arbeidsintensieve taken voor zijn rekening. Telers krijgen ondersteuning bij het opleiden van hun personeel om de Kompano te bedienen. Tevens is Kompano Care, een uitgebreid service programma, beschikbaar om telers te ondersteunen.

Co-creatie

Priva heeft de Kompano ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse tomatentelers, technologiepartners en experts. Samenwerking, geduld, doorzettingsvermogen en intensieve betrokkenheid van telers bleek essentieel: alleen gebruikers kunnen de toepasbaarheid van de robot in de praktijk goed beoordelen.

De robot is uitvoerig getest in meerdere kassen in Nederland. Priva heeft samen met MTA in Helmond de robot uitontwikkeld en productierijp gemaakt. Een serie van vijftig robots is bij MTA in productie. De eerste Kompano’s zijn inmiddels geleverd en draaien bij telers. Op termijn wordt de lijn uitgebreid met een bladsnijrobot voor komkommers en oogstrobots voor de tomaten- en komkommerteelt.

Samenwerking

Priva en R&D-groep Octinion in Heverlee-Leuven gaan hun robotica-activiteiten voor de tuinbouw bundelen onder de Kompano-vlag. Door het samenvoegen van kennis en technologie ontstaat er een technologiebedrijf dat is gericht op innovaties in tuinbouwrobotica in de groeiende wereldwijde markt.

Beide bedrijven hebben de afgelopen jaren veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van robotica-innovaties voor de tuinbouw. Waar Priva heeft ingezet op de ontwikkeling van een bladsnijrobot in de tomatenteelt, ontwikkelde Octinion onder andere een aardbeiplukrobot en een UV-C-robot ter bestrijding van ziektes in de kas.0

Foto: Priva