Nieuwe bladkniprobot voor komkommers

Sat Oct 23 2021

10 23

Nieuwe bladkniprobot voor komkommers

23/09/2021

Door Ad Spijkers

Nieuw samenwerkingsverband wil de introductie van robotica in de tuinbouw versnellen.


     

De VDL Groep in Eindhoven en Bosman Van Zaal uit Aalsmeer bundelen hun krachten voor de marktintroductie van de CropTeq bladkniprobot. Deze innovatieve robot komt binnen afzienbare tijd beschikbaar voor hogedraad komkommerkwekers. De robot richt zich in eerste instantie op het arbeidsintensieve bladknippen voor komkommer planten, maar wordt in de komende jaren doorontwikkeld voor andere teelten en meer autonome toepassingen.

Bundeling van competenties

De samenwerking richt zich, behalve op het delen van kennis en kunde, op het beter toepassen en gebruiken van data en robotisering in de hogedraadteelt. VDL ontwikkelt verschillende systemen die betrekking hebben op autonoom telen. De gedeelde missie, kennis en het netwerk van VDL en Bosman Van Zaal komen samen in de vorm van GreenPeak-IT, een zusterorganisatie van de Aalsmeerse tuinbouwspecialist.

Deze zal ook de verkoop en de installatie van de nieuwe kniprobot voor haar rekening nemen. GreenPeak-IT is voortgekomen uit een onderzoeksproject van Bosman Van Zaal en is vanwege hoge verwachtingen in december 2020 voortgezet als zelfstandige entiteit met specifieke kennis van energiezuinige en autonome teelten.

Bosman Van Zaal is nauw betrokken bij de opstart van haar zusterorganisatie GreenPeak-IT. Dit kan alle data die binnen en rond de hoogwaardige kasteelt gegenereerd worden, ontsluiten en beschikbaar te maken. Dit gebeurt met behulp van het Peak dataplatform en heeft als uiteindelijke doel digitale voorspellingen te doen op basis van Machine Learning op Big Agri Data.

Zo richt GreenPeak-IT zich op het nastreven van autonomie binnen de hoogwaardige internationale kasteelt om op termijn een autonoom aangestuurde kas mogelijk te maken.

VDL CropTeq Robotics

Als internationaal industrieel familiebedrijf reageert VDL op de krappe arbeidsmarkt in de tuinbouw en rationaliseert arbeidsintensieve werkzaamheden met de realisatie van de innovatieve CropTeq robot platform in samenwerking met Bosman Van Zaal. Zo richt VDL zich met VDL CropTeq Robotics op het nastreven van autonome robotica binnen de hoogwaardige glastuinbouw.

Het bedrijf vervangt daarmee onder andere arbeidsintensieve werkzaamheden door hoogwaardige AI-gedreven robotica. De combinatie van nieuwe technologieën zorgen voor een bijzonder innovatie. Het gaat om slimme AI vision (te trainen door de teler), de hoge robotsnelheid met botsingsbewaking, de actuator die robuust aan alle zijden van de stam kan knippen en het compacte platform dat uiteindelijk de komkommer gaat oogsten.

Foto: VDL CropTeq Robotics