Twee nieuwe Epson Scara-robots

Fri Apr 19 2024

04 19

Twee nieuwe Epson Scara-robots

21/04/2022

Door Ad Spijkers

De nieuwe modellen hebben bereiken van 300 mm tot 650 mm en kunnen tot 8 kg hanteren.


     

Met de GX4 en GX8 introduceert Epson twee nieuwe series Scara-robots voor een groot aantal verschillende toepassingsgebieden. Die gaan van de klassieke pick and place toepassingen tot en met montage- en doseertaken en het invoeren van onderdelen. Ze worden gebruikt in een verscheidenheid aan taken in een breed scala van industrieën.

De compacte en veelzijdige machines zijn ontwikkeld om met hoge snelheden in krappe ruimtes te werken zonder in te boeten aan nauwkeurigheid. Een bijzonder kenmerk van beide families betreft de in de armen ingebouwde gyrosensoren (Epson MEMS-technologie), die door hoge acceleraties of massa's snelle bewegingen mogelijk maken zonder trillingen. Op deze manier zorgen de apparaten voor een hoge productiviteit in productieprocessen in elke branche.

GX4

Veel van de taken die door Scara-robots worden uitgevoerd, gebeuren uitgevoerd met een voorkeursrichting van de eerste en tweede arm. De Epson GX4 varianten met een bereik van 300 mm en 350 mm zijn verkrijgbaar met een rechte, links of rechts gebogen primaire arm sectie. Dit vergroot het werkgebied dat kan zonder tijdrovend zwenken worden bereikt tot 40%.

Met een maximaal laadvermogen van 4 kg bereikt dit model een groot werkgebied ondanks zijn voetafdruk van slechts 140 cm x 185,5 cm. De machine is ontworpen voor lange looptijden en haalt een cyclustijd van slechts 0,33 s. Het bereik van het stijve armprofiel is naar keuze 250 mm, 300 mm of 350 mm. Dankzij het speciale ontwerp worden trillingen door hoge belastingen en versnellingen gedempt. Overshooting is ook geen probleem bij de Epson GX-robots dankzij de ingebouwde gyrosensoren.

Met de beschikbare reeksen, hoge snelheid en herhaalbaarheid zijn de modellen van de GX4-serie geschikt voor een verscheidenheid aan taken in tal van industrieën. Ze zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor de productie van elektronische componenten zoals mobiele telefoons en computers, maar je vindt ze ook in de farmaceutische en chemische sector voor handling-taken.

GX8

De GX8, die qua ontwerp en concept vergelijkbaar is met de GX4-serie, biedt een laadvermogen tot 8 kg met een bereik van 450 mm, 550 mm of 650 mm bij een voetafdruk van 185 cm x 220 cm. De minimale cyclustijd is slechts 0,28 s. Net als zijn kleine neefje is het armprofiel van de GX8 bestand tegen torsie, zodat de robot ondanks zijn langere armlengte nauwelijks trilt, zelfs bij hoge belastingen en versnellingen. Exacte trajecten zijn er ook gegarandeerd mee in alle werkmodi.

Dankzij de hoge werksnelheid verbetert de GX8 de productiviteit van afzonderlijke geautomatiseerde handlingsecties. De robot heeft ook de krachtreserves om grotere machines te vervangen. Hij doet het goed in toepassingen waar hoge snelheid met precieze paden belangrijk zijn. De werkterreinen zijn met name taken in de productie en handling van mechanische en elektronische componenten, pick and place toepassingen en dosering en levering van onderdelen.

Epson biedt de twee nieuwe Scara-modellen aan als complete oplossing, bestaande uit een manipulator, controller en software. De apparaten zelf zijn verkrijgbaar in een staande configuratie, de GX8 is ook verkrijgbaar in een wand- of plafondconfiguratie. De kleinere GX4 heeft een multimount en kan in verschillende montagetypes worden gebruikt. Verder zijn de machines van beide series leverbaar in cleanroom of IP65 en ESD uitvoering.

Foto: Epson