TNO voorziet een robot met mensenkennis

Thu Apr 18 2024

04 18

TNO voorziet een robot met mensenkennis

31/05/2022

Door Ad Spijkers

TNO ziet een samenleving voor zich waarin robots samenwerken met mensen en kennis hebben van mensen.


     

Om dit te realiseren, moeten robots het emotionele, fysieke, cognitieve en sociale gedrag van de mens begrijpen. Dat vereist dat robots op hun beurt kunnen uitleggen hoe ze tot keuzes zijn gekomen. Juist het begrijpen van het emotionele en sociale gedrag van mensen is een enorme uitdaging. En vice versa het aan mensen begrijpelijk uitleggen door een robot. Hier ligt een grote uitdaging.

TNO voorziet overigens niet dat robots kennis hebben zoals mensen. Het is niet erg wanneer robots een probleem veel sneller en slimmer oplossen dan mensen. Dat moeten mensen zelfs gebruik van maken. Maar dat moet wel gebeuren op een manier waarbij robots de menselijke ethiek en normatiek volgen. Daar zit een grote uitdaging: de ethiek van mensen eenduidig en begrijpelijk maken voor robots.

Bijdrage van AI

Kunstmatige intelligentie (AI) kan verder in de toekomst denken dan de mens en meer informatie combineren. Hierdoor is AI, mits op een verantwoorde manier toegepast, dé technologie om complexe problemen zoals op het gebied van klimaat, landgebruik, mobiliteit en (digitale) veiligheid, op te lossen. Door kunstmatige intelligentie kan de mens visionair denken om tot slimme en duurzame oplossingen te komen voor de toekomst.

Om deze robots van de toekomst met kennis van mensen te maken, heeft TNO diverse expertises gebundeld. Dat varieert van menselijk gedrag en algoritmes tot techniek en regelgeving. Allemaal zijn ze verwerkt in industriële robots, zelfrijdende auto’s en zorgrobots. Daarnaast werkt het instituut nauw samen met bedrijven en kennispartners om zo gezamenlijk de maatschappelijke waarde van dergelijke robots aan te tonen. Daarbij kunt u denken aan een robot als maatje voor kinderen en ouderen, of veilig, sneller en schoner vervoer.

Mijlpalen

Eén van de doelen van TNO is, om met AI en digitale coaches mensen te helpen hun leefstijl te veranderen. Zo wil het instituut bijvoorbeeld met zijn LifeStyle4Health programma aandoeningen zoals diabetes 2 in tien jaar halveren. Of door een slimme mens-robot samenwerking inspectie en onderhoud op afstand (bij bijvoorbeeld bruggen) mogelijk maken en dus veiliger en goedkoper. Daarnaast waakt het instituut ervoor dat technologie zich zo ontwikkelt dat mens en robot optimaal samenwerken op een manier die slim én innovatief is. Tenslotte draagt TNO er aan bij dat zelfrijdende voertuigen en de interactie hiermee maatschappelijk voordeel oplevert, zoals comfort en veiligheid.

Foto: Pixabay