Robotsysteem brengt ondergrond in kaart

Thu Jul 25 2024

07 25

Robotsysteem brengt ondergrond in kaart

14/04/2023

Door Ad Spijkers

ULC Technologies heeft een nieuwe ondergrondse locatie- en detectietechnologie aangekondigd.


     

ULC Technologies is gespecialiseerd in de robotica-ontwikkeling en robotics-as-a-service voor de energie-, utiliteits- en industriƫle sector. Het bedrijf heeft vestigingen in Hauppauge (op Long Island, VS) en Feltham (vlakbij Heathrow Airport). Het Automated Utility Service Mark-Out System (Ausmos), de nieuwe ondergrondse locatie- en detectietechnologie, is ontwikkeld in samenwerking met het Britse gasdistributienetwerk SGN en Transport for London (TfL).

Karteringsrobot

Ausmos is een semi-autonoom robotplatform dat ondergrondse infrastructuur detecteert en markeert. Dit gebeurt met behulp van een sensorsuite bestaande uit grond penetrerende radar (GPR) en elektromagnetische sensoren. Dit geavanceerde robotplatform automatiseert ondergrondse kartering, waardoor een dichtere verzameling van GPR-data en krachtigere nabewerkingstechnieken mogelijk worden. Dit resulteert in gemakkelijker te interpreteren data, waardoor het risico op schade aan begraven infrastructuur wordt verkleind.

Verouderde en ontbrekende plattegronden in combinatie met de afnemende beschikbaarheid van bekwame technici hebben de behoefte aan deze innovatieve technologie versneld. Met Ausmos kunnen karteringsteams nauwkeurige markeringen leveren, zodat graafploegen onopzettelijke schade kunnen voorkomen en de projectveiligheid kunnen verbeteren.

Techniek

Bij traditionele GPR-technologieƫn zijn vaak technische experts nodig om gegevens off site te verwerken en te interpreteren. Ausmos daarentegen biedt dezelfde dag dataverzameling, -verwerking en wegmarkering. Door de herhaalbare aard van data-acquisitie en nauwkeurige lokalisatie van de sensoren kan de robot data van verschillende sensoren laten overlappen voor een zinvollere interpretatie van de resultaten.

Terwijl ULC Technologies zijn proefprogramma's met Ausmos in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voortzet, wil het bedrijf samenwerken met de industrie om de nauwkeurigheid van ondergrondse opgravingen te verbeteren en GPR-gegevens toegankelijker te maken door dezelfde dag in kaart te brengen en te markeren. De onderzoeksteams hebben proefprojecten voltooid in de Londense deelgemeenten Epson en Clapham. Gegevens die hier door Ausmos zijn geleverd, kunnen worden gevalideerd in real-world omgevingen.

Foto: ULC Technologies