Snelwisselaar voor cobotgereedschap

Wed May 18 2022

05 18

Snelwisselaar voor cobotgereedschap

26/07/2021

Door Ad Spijkers

Met een snelwisselsysteem voor gereedschappen ontwikkelt een Deens bedrijf meer functionaliteit voor cobots.


     

TripleA Robotics lanceerde begin dit jaar haar eerste product, de Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. Een aantal jaren daarvoor zag het bedrijf dat het concept van automatische gereedschapswissel nog niet was doorgedrongen tot de wereld van collaboratieve robots. En de old-school gereedschapswisselaars pasten niet in het concept van collaboratieve robotica.

Het bedrijf in Odense (waar anders?) wilde daar verandering in brengen door een gereedschapswisselsysteem te ontwikkelen. Het moest binnen enkele minuten te installeren zijn en toepasbaar op een breed scala van cobots en cobot-gereedschappen.

Plug and play

Het nieuwe systeem is een verstelbare, compacte, sterke en collaboratief-veilige plug-and-play oplossing geworden. De Wingman Tool Changer biedt cobots een grote flexibiliteit dankzij de compacte afmetingen en de inklikbare doorgeefmodules. Deze doorgeefmodules komen in drie vormen; elektrisch, pneumatisch en ingebouwd pneumatisch.

Met de modules kunnen gebruikers de toolchanger snel configureren voor nieuwe gereedschappen. Daarnaast is de Wingman compatibel met de meeste cobots en end-of-arm tooling van de grote merken in de cobotwereld.

In tegenstelling tot andere gereedschapwisselaars heeft de Wingman geen persluchtinstallaties nodig om het koppel en ontkoppelmechanisme te activeren. Het mechanisme werkt automatisch als de cobot in en uit de gereedschapshouder beweegt. Zo kan de cobot geheel zelfstandig zijn gereedschap wisselen, zonder dat daar slangen luchtkleppen en bijbehorende I/O-setup voor nodig is.

In Nederland is de tool verkrijgbaar bij WiredWorkers in Doetinchem.

Foto: TripleA Robotics