BOM en Rabobank in zorgrobotica

Thu Mar 28 2024

03 28

BOM en Rabobank in zorgrobotica

30/06/2021

Door Ad Spijkers

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de Rabobank investeren in de verdere ontwikkeling van de Eindhovense zorgrobot Sara.


     

Sara (Social & Autonomous Robotic Assistant) komt voort uit een bestaande samenwerking tussen Bright Cape en EIT Digital, een Europese innovatieorganisatie voor een sterk digitaal Europa. De zorgrobot van Sara Robotics in Eindhoven neemt professionele zorgverleners in de langdurige zorg werk uit handen. Met de investering wil het bedrijf samen met haar klanten én gebruikers verder werken aan de ontwikkeling van de zorgrobot en een business case waarmee de startup steeds meer zorgverzekeraars overtuigt.

Zorgrobot

De inzet van de zorgrobot nam een vlucht toen Sara Robotics besloot het leed in verzorgingstehuizen tijdens de pandemie te verzachten. De zorgrobot ging op 125 zorglocaties aan de slag om het welzijn van bewoners te vergroten en de druk op zorgmedewerkers te verlagen. Als sociaal hulpje nam Sara werk uit handen door te zorgen voor passend vermaak, eenvoudige instructies en persoonlijke aandacht.

De Eindhovense onderneming gebruikt de nieuwe investering om samen met zorgverleners de robot verder te ontwikkelen. Daarbij denkt Sara-Robotics aan spraakinteractie, die veel effect heeft op de beleving en het aansturen van de robot. Naar eigen zeggen zet 90% van de instellingen die bij de ontwikkeling van Sara zijn betrokken, de zorgrobot met succes in, bijvoorbeeld bij cliënten met onbegrepen gedrag. 40% wil de robot in het zorgplan van één of Sara enmeerdere bewoners opnemen.

Het is voor de onderneming van belang dat ze nieuwe functionaliteiten ontwikkelt voor verschillende zorgvragen en om de robot als geheel naar een hoger niveau te tillen. Dat lukt alleen door nauwe samenwerking met klanten en andere zorgleveranciers.

Investering

Volgens de BOM is Sara het enige zorgrobotplatform dat echt ondersteuning biedt doordat de robot autonoom werkt. Daardoor kan ze daadwerkelijk een verlengstuk worden van de zorg. Bovendien werkt Sara Robotics vanuit het principe dat het zelf de noodzakelijke bewijsvoering gaat leveren.

De bewijsvoering is essentieel om zorgverzekeraars ervan te overtuigen dat Sara thuishoort in het zorgpakket. De robot vervangt geen personeel, maar zorgt er wel voor dat er meer ruimte ontstaat voor het leveren van echte zorg. Omdat het platform onafhankelijk is van de hardware en daardoor geschikt is voor verschillende robots, is de businesscase bovendien goed schaalbaar.

Volgens Rabobank past Sara in zijn Banking4Health strategie om missiegedreven (zorg)innovaties te helpen om sneller te ontwikkelen en uiteindelijk te introduceren in de markt. De resultaten tijdens de pandemie en de co-innovatie met de huidige klantengroep laten zien dat Sara in de praktijk een goede aanvulling is voor het zorgpersoneel. Dat geeft volgens de bank een goede basis om samen met zorginstellingen verder te innoveren en invulling te geven aan andere relevante zorgvragen.

Foto: Sara Robotics