Servomotoren voor robotica

Thu Jan 20 2022

01 20

Servomotoren voor robotica

26/11/2021

Door Ad Spijkers

De nieuwe Cyber kit line large van Wittenstein Cyber Motor maakt krachtige OEM-aandrijfoplossingen mogelijk, onder meer voor robots.


     

De nieuwe frameloze servomotoren van de grote serie cyber kit line van Wittenstein Cyber Motor zijn ontworpen voor directe installatie in machines en vooral voor toepassingen met verhoogde prestatie-eisen. Ze kenmerken zich door hun slijt- en spelingsvrijheid, hoge koppeldichtheid, energie-efficiëntie en robuustheid.

Breed scala servomotoren

Het compacte en eenvoudig te integreren motorontwerp van de Cyber kit line large zonder behuizing en lagers, in combinatie met de grote holle as diameters, opent talrijke ontwerpmogelijkheden voor de aandrijving. De frameloze motoren met geoptimaliseerd koppel zijn beproefd als dynamische aandrijfoplossingen in robotica, actuatoren en gereedschapmachines.

De nieuwe cyber kit line large is een aanvulling op de bestaande cyber kit line small. OEM's kunnen hiermee individueel servomotoren uit één enkele bron ontwerpen voor een breed scala aan prestatie-afmetingen. Met het programma kunnen machinebouwers voldoen aan de respectievelijke kinematische vereisten en de specifieke installatie- en omgevingssituatie en deze rechtstreeks in hun machines integreren. Wittenstein Cyber Motor kan adviseren bij het kiezen van de juiste motor, wat al in de bouwfase voor de best mogelijke ontwerpzekerheid zorgt.

Modulair ontwerp

Het modulaire concept van de Cyber kit line large garandeert maximale ontwerpflexibiliteit en daarmee aanpassingsvermogen aan specifieke taken en randvoorwaarden. De servomotoren zonder behuizing van spanningsklasse 560 V zijn verkrijgbaar in vier maten van 290 mm tot 530 mm, verschillende lengtes tussen 50 mm en 200 mm en vier holle as diameters tussen 220 mm en 420 mm.

Het maximale koppelbereik van de motoren loopt dankzij de maximale kopervulfactor van de stator van 1000 Nm tot meer dan 9000 Nm. De toerentallen gaan tot 250 min-1. De cyber kit line large werkt met gangbare fabrikanten van servoaandrijvingen, terwijl de Cyber kit line kleine motoren compatibel zijn met de compacte servoaandrijvingen van de Cyber Simco drive 2 productfamilie.

Robuust en efficiënt

De volledige inkapseling van de segmentvrije motoren uit één stuk zorgt voor maximale robuustheid en duurzaamheid. Zelfs bij maximaal vermogen en bij het bereiken van de gespecificeerde wikkelingstemperatuur blijft de invloed van warmte op omringende componenten gering. De verbeterde temperatuurafvoer - indien nodig ondersteund door een optionele, gesloten koelmantel - garandeert geschiktheid voor industriële toepassing, betrouwbaarheid en levensduur van de door OEM's vereiste motoren.

De nominale stroom die nodig is voor gebruik is tot 15% lager dan bij andere oplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het vermogensverlies wordt zelfs tot 25% verminderd. Via de holle as kunnen verbindingskabels, bijvoorbeeld van grijpers of sensoren, optische geleiders of perslucht- of vacuümslangen plaatsbesparend in de machinestructuur worden geleid. Voor bewaking van de thermische toestand zijn Pt1000- en PTC-temperatuursensoren geïntegreerd.

Wittenstein heeft een Benelux-vestiging in Kalken bij Gent).

Foto: Wittenstein