Industrie 5.0: hype of kans voor cobots?

Fri Apr 26 2024

04 26

Industrie 5.0: hype of kans voor cobots?

14/09/2022

Door Ad Spijkers

Een nieuwe rapport van IDTechEx onderzoekt Industrie 5.0 en de impact op de collaboratieve robotmarkt.


     

Cobots hebben de afgelopen tien jaar een grote vlucht genomen. Ze kunnen schouder aan schouder werken met menselijke operators zonder fysieke omheining of kooi. Dankzij deze functie kunnen operators de werkruimte betreden zonder de hele productielijn af te sluiten, waardoor de kosten van uitvaltijd tot een minimum worden beperkt. Cobots waren historisch gezien niet zo populair als industriële robots, maar de afgelopen jaren hebben diverse factoren de adoptie van cobots versneld, waaronder Industrie 5.0, slimme fabrieksvoorstellen door grote autofabrikanten en de toenemende vraag naar productie-reshoring.

Auto-industrie leidend

Als een van de pioniers op het gebied van automatisering in de productie is de automobielindustrie verreweg de grootste markt voor robots. Een van de pijnpunten van grote autofabrikanten is echter dat, als een industriële robot defect raakt, de hele productielijn moet worden gestopt om de veiligheid van mensen tijdens inspectie en onderhoud te garanderen. Dit proces kan leiden tot aanzienlijke kosten voor uitvaltijd.

Cobots kunnen geschikte oplossingen zijn, aangezien mensen efficiënt en veilig naast hen kunnen werken zonder andere robots te beïnvloeden. Audi heeft zijn 'smart factory 2025' aangekondigd, waarbij een van de belangrijkste punten is om de mens-robot-interactie (HRI) te verbeteren. Andere wereldwijd actieve autofabrikanten zoals Volkswagen en Nissan hebben soortgelijke plannen voorgesteld. Aangenomen wordt dat deze plannen de verkoop van cobots in de automobielindustrie snel doen toenemen.

Industrie 5.0

IDTechEx heeft een nieuw rapport uitgebracht, dat de bovenstaande toepassingen behandelt met analyses, waaronder uitdagingen, effecten van regionaal beleid (Europa, Azië, VS), voorstellen van grote autofabrikanten, marktomvang en volumeverkoop van cobots in de automobielindustrie.

Industrie 4.0 wordt al vele jaren onderzocht en toegepast, maar richt zich vooral op digitalisering. Daarvan is aangetoond dat het een aantal sociaal-economische problemen veroorzaakt, zoals zorgen over de vervanging van menselijke operators en de uitstoot van broeikasgassen. Onlangs heeft de Europese Unie (EU) haar Horizon 2020- en Industrie 5.0-plan voorgesteld, waar HRI en het verminderen van de uitstoot van kooldioxide een belangrijke rol spelen.

Aangezien veel robotfabrikanten en eindgebruikers hun hoofdkantoor in Europa hebben, verwacht IDTechEx dat dit voorstel de vraag naar collaboratieve robots zal vergroten. Daarnaast hebben ook veel andere landen hun plannen geïntroduceerd om de adoptie van cobots te bevorderen, zoals Made in China 2025, Strategy for Denmark's Digital Growth en A Roadmap: From Internet to Robotics,.

Industrie 5.0 richt zich op drie hoofdgebieden: mensgerichte productie, duurzaamheid en veerkracht van bedrijven. Zoals de recente publicatie van de EU vermeldde, heeft Industrie 5.0 tot doel demens terug te brengen naar de productie en de duurzaamheid van de productie te verbeteren. Er wordt algemeen aangenomen dat Industrie 5.0 een toenemende inzet van collaboratieve robots nodig heeft. Maar hoe verhouden ze zich precies en welke voordelen zouden cobots opleveren voor Industrie 5.0? Het rapport van IDTechEx geeft daarover uitleg.

Rapport

Het rapport Collaborative Robots (Cobots) 2023-2043: Technologies, Players & Markets biedt een analyse van belangrijke toepassingen door industrieën (automobielproductie, voedingsmiddelen en drank, elektronica, gezondheidszorg en horeca) en taken (pick and place, palletiseren, verpakken en andere). Het rapport behandelt kritieke technologieën, marktanalyse en marktvoorspellingen voor twintig jaar per regio, eindindustrie en taken. Het rapport geeft inzicht in de marktdynamiek, het concurrentielandschap, de marktvooruitzichten en veelbelovende toepassingen.

Houdt u wel rekening met een deuk in uw budget, want zoals meestal kost het rapport het nodige. Dat varieert van € 6250 (elektronisch, 1-5 gebruikers) tot € 9300 (hardcopy, 6-10 gebruikers).

Foto: Universal Robots