Laserscanners voor reality capture

Tue Nov 28 2023

11 28

Laserscanners voor reality capture

03/11/2021

Door Ad Spijkers

Op een robot gebaseerde en vliegende laserscanners bieden scanoplossingen in lastige omgevingen.


     

Hexagon , specialist in digitale reality-oplossingen, heeft de Leica BLK ARC en de Leica BLK2FLY geïntroduceerd. Met de nieuwe apparatuur wordt de BLK-serie uitgebreid met volledig autonoom werkende reality capture oplossingen.

Beide nieuwe modellen zijn direct verbonden met HxDR, het op de cloud gebaseerde visualisatieplatform van Hexagon. Daar kunnen de scandata uit het veld geüpload en opgeslagen worden. Met behulp van AI-toepassingen kunnen ze zodanig worden verwerkt, dat direct op maat gemaakte digital reality beelden te zien zijn. In Nederland verzorgt dochter Leica Geosystems de distributie.

De geïntegreerde softwaresystemen voor de scanapparatuur zijn op maat ontwikkeld. Robots, sensoren en software werken samen om reality capture projecten zo dynamisch mogelijk uit te voeren voor een hele reeks toepassingen. Het kan gaan om documentatie van bestaande bouwwerken maar ook bewaking en verkenning van afgelegen en gevaarlijke omgevingen zoals mijnen, fabrieken, off-shore installaties of branden.

Laserscanner

De Leica BLK ARC is een laserscanner die specifiek is ontwikkeld om de navigatie van robots en andere platforms te verbeteren om zo volledig autonome, mobiele laserscanning te maken. De BLK ARC in combinatie met een robot is snel, nauwkeurig en flexibel inzetbaar en speelt in op de toenemende behoefte aan autonome oplossingen. Met een minimale tussenkomst van de gebruiker kunnen veilig en eenvoudig nauwkeurige 3D puntenwolken en/of beelden van veranderende omgevingen worden gemaakt.

De eerste integratie van de BLK ARC met robots werd ontwikkeld voor de Boston Dynamics Spot, maar kan ook worden gerealiseerd voor andere autonome robotplatforms. De integratie van deze scanner met de robothond bood voor het eerst mogelijkheden voor een volledig autonome, mobiele laserscanning met behulp van een robot.

Spot draagt de BLK ARC door de omgeving terwijl de laserscanner gelijktijdig de navigatie van de robot verbetert met behulp van de ingewonnen 3D-data. De combinatie geeft de mobiele robot een uitgebreidere autonomie, die resulteert in nauwkeurige laserscanning en navigatie, overal waar de robot zich kan voortbewegen. Hiermee is het veilig maken van 3D-modellen van lastig bereikbare of ontoegankelijke gebieden sterk verbeterd.

Vliegende scanner

De Leica BLK2FLY is een volledig geïntegreerd en autonoom vliegend laserscanapparaat. Met een paar eenvoudige tikken op een tablet kunnen gebruikers snel, eenvoudig en nauwkeurig objecten en omgevingen vanuit de lucht scannen. Dit is een interessante optie voor diverse bedrijfstakken die behoefte hebben aan nauwkeurige data van ontoegankelijke of moeilijk bereikbare zones (zoals bijvoorbeeld gevels of daken). Door opnames vanuit de lucht kan een compleet en nauwkeurig beeld van de kenmerken en afmetingen van de buitenkant van een object gerealiseerd worden.

De BLK2FLY biedt een geheel nieuw niveau van vliegveiligheid met geavanceerde technologie voor het autonoom ontwijken van obstakels. Een combinatie van LiDAR, radar, camera’s en GNSS (Global Navigation Satelite System) garanderen optimale en veilige vliegroutes.

Gebruikers kunnen data van de BLK2FLY combineren met interieurscans van gebouwen en objecten, die zijn vedrkregen met de Leica BLK2GO, de handheld 3D-scanner van Hexagon. De gekleurde 3D-puntenwolken en andere documentatie van de bouwlocatie vormen een goede basis voor Building Information Modeling (BIM).

Foto: Leica Geosystems