4 wheel drive AMR voor tal van applicaties

Tue Nov 28 2023

11 28

4 wheel drive AMR voor tal van applicaties

03/03/2022

Door Ad Spijkers

Franse startup lanceert voertuig voor zowel logistieke taken als inspectie en bewaking.


     

Nomad Robotics, met kantoren in Frankrijk en Denemarken, is gespecialiseerd in geavanceerde robotoplossingen voor de industrie. Het bedrijf brengt met Capra een nieuwe generatie autonome mobiele robots op de markt. Het compacte en veelzijdige voertuig biedt een oplossing voor veel toepassingen en kan vrouwen en mannen ontlasten van hun taken. Maar terwijl de meeste AGV's en AMR's beperkt zijn tot één of slechts enkele taken, is de Carpa robot universeel toepasbaar dankzij een enkel modulair chassis.

Technologie

Vanaf het begin werd de Capra-robot ontwikkeld om te voorzie in een behoefte bij gebruikers. Dankzij een gepatenteerd wielframe en vierwielaandrijving kunnen de mobiele robots hellingen tot 50% beklimmen, stoepranden tot 15 cm nemen en 360° bochten maken, zelfs op een helling van 30°. Dankzij hun vierwielaandrijving kunnen ze door elk terrein navigeren, van stedelijke tot landelijke omgevingen, van modderige bestrating tot zand.

Bovendien kan de Capra-robot dankzij de gecombineerde koppelinspanning van de voor- en achterwielmotoren efficiënt obstakels oversteken tot 40% van de hoogte van de wielen. Normaliter zijn mobiele robots gebaseerd op differentieelbesturing of Ackermann-besturing. Met de Capra-robot worden de twee gecombineerd, waarbij de voordelen worden benut en de nadelen worden weggenomen.

De applicatie-programmeerinterface, gebaseerd op de ROS 2- en MQTT-protocollen, is eenvoudig te gebruiken. Het maakt naadloze en directe communicatie met verschillende robotsoftwaresystemen en Android besturingssystemen mogelijk. Het is ook mogelijk om het integratieproces te ondersteunen door een Webot-simulator te leveren. Hiermee is de communicatie en interface in een 3D-omgeving te testen voordat de interactie tussen de mobiele robot en de bestaande softwareoplossing wordt getest in een echte fysieke omgeving.

Toepassingen

Dankzij het concept 'Top Tool' en 'Trailer Tool' biedt de robot een dubbele navigatiemodus met autonome navigatie en vervolgens alternatieve modus met behulp van afstandsbediening. In de autonome navigatiemodus volgt de mobiele robot automatisch een vooraf gedefinieerd pad, dat in 4G/5G kan worden gecommuniceerd. In de alternatieve modus neemt een extern systeem, zoals een operator, de directe controle over de operaties van de Capra-robot over.

Professionele toepassingen zijn talrijk en gevarieerd. Ze kunnen variëren van wegenonderhoud in stedelijke gebieden tot het transport van goederen op locatie. De robot kan interne en externe intralogistieke operaties maar ook surveillance- en inspectieactiviteiten uitvoeren.

Zo kan de Capra ladingen vervoeren en de menselijke handling van goederen en materialen vervangen. De ondersteunde verpakkings- en verpakkingsformaten variëren van 600 mm x 400 mm tot 1200 mm x1000 mm pallets, plus rekken, reksteunen en aangepaste verpakkingen. De oplossing ondersteunt trays tot 50 kg en trolleys tot 500 kg. Dankzij de 'follow me' functie kan de Capra-robot ook menselijke operators volgen, bijvoorbeeld voor bevoorradingsoperaties. Hij kan zich aanpassen aan het pad van de werknemer en zijn bewegingen volgen.

Inspectie- en bewakingswerkzaamheden worden over het algemeen handmatig uitgevoerd, waarbij visuele inspectie te voet of met de auto wordt uitgevoerd. Het gebruik van de Capra-robot automatiseert de uitvoering van deze taken en maakt ze betrouwbaar en winstgevend. Het maakt met name perimetercontrole, inspectie van omheiningen en/of gebouwen en zelfs het voorkomen van inbraak mogelijk.

Foto: screenshot video Nomad Robotics